Søndag 3. januar ble det innført en rekke nye tiltak for å få tilbake kontrollen på smittespredningen av koronaviruset. Blant smitteverntiltakene, som foreløpig gjelder fram til 19. januar, er nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.

Det har ikke bare gått utover utestedene og barene i Trondheim, men også flere restauranter, som har valgt å stenge dørene.

Héctor, som åpnet dørene på Solsiden i november, er blant restaurantene som har valgt å stenge.

– Vi skal åpne igjen. Det er 100 prosent sikkert, men skjenkestoppen som ble innført gjør det umulig for oss å holde åpent nå, sa daglig leder Heidi Gjerdrum til Adresseavisen i forrige uke.

Michael Minervini, som eier en rekke serveringssteder i Trondheim, uttalte til Adresseavisen at også Le Bistro, Ai Suma og Frati ville stenge fra 4. januar. Det samme gjorde Fagn.

– Ikke noe trengsel

Til tross for skjenkestoppen, er det flere spisesteder som har valgt å holde åpent enten med vanlig eller redusert åpningstid – deriblant Olivia på Solsiden. Det har imidlertid ikke bare vært enkelt.

Daglig leder ved Olivia, Una Pernille Halvorsen, sier at de aller fleste ved restauranten nå er permittert. Foto: Synne Mauseth

– Olivia har hatt en policy om å være mest mulig tilgjengelig gjennom hele denne perioden. Samtidig er det viktig å vise de ansatte at vi står på. Derfor har vi fremdeles åpent, sier daglig leder Una Pernille Halvorsen.

Hun beskriver hele forrige uke som «en mandag i mai».

– Uka startet skikkelig dårlig, men tok seg opp litt etter hvert. Det har imidlertid ikke vært noen fare for trengsel. Det er ikke ofte at mer enn ett bord har vært opptatt av gangen, sier Halvorsen og legger til:

- Den største utfordringen er nok ikke skjenkestoppen, men at folk blir bedt om å holde seg hjemme. Det merker vi.

Daglig leder Una Pernille Halvorsen og restaurantsjef Mathilde Skavø forteller at det er få gjester innom. De har likevel bestemt å ha vanlig åpningstid på restauranten. Foto: Synne Mauseth

De fleste ansatte ved restauranten er permittert. Halvorsen forklarer at det for det meste er ledelsen som er på jobb om dagen. De har vanlige åpningstider.

– Vi prøver å rullere slik at alle får jobbe litt. Det tror jeg er viktig for de ansatte - selv om vi ikke har så mye arbeid å ta fra.

– Kort varsel

Martine Thorsø, daglig leder ved Selma Bar & Pizza, holder restauranten åpent kun fredag og lørdag, mens take away-bestillinger tas imot hele uka.

– Dette med skjenkestopp er jo helt nytt for oss alle, så her må vi prøve oss fram. Det har vært noen gjester her, den ene helga vi holdt åpent, forklarer hun.

Hun peker på at de som restaurant er mye heldigere enn de som kun driver med bardrift.

– Sånn sett er vi privilegerte. Det er mange som har det mye verre. Vi føler med dem, sier Thorsø.

Daglig leder ved Selma, Martine Thorsø, synes skjenkestoppen kom på kort varsel. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Privat

– Hva er den største utfordringen for dere nå?

– Alt er en utfordring akkurat nå. Vi har et konsept som er bygd opp på øl og pizza. Sånn sett er det vanskelig nå. I tillegg kom skjenkestoppen på kort varsel. Mange, inkludert oss, var ikke forberedt på dette.

Akkurat nå er Thorsø den eneste som jobber med servering ved restauranten. I tillegg er det to kokker i full jobb gjennom uka.

– Det er umulig å si hvor lenge vi kan holde dette gående. Alt er avhengig av hvor lenge skjenkestoppen varer, forklarer Thorsø.

Ikke like påvirket

Mat fra Hagen er et av spisestedene som ikke har vært hardest rammet av skjenkestoppen, til tross for at de har skjenkebevilling.

– Vi i restaurantbransjen kan synes synd på oss selv, men når jeg tenker på dem som driver puber og utesteder har vi det ganske greit, sier daglig leder i Mat fra Hagen på Bakklandet, Stian Andreassen.

Daglig leder ved Mat fra Hagen på Bakklandet, Stian Andreassen. Foto: Synne Mauseth

Hvordan har de siste ukene vært for dere?

– Skjenkestoppen har nok ikke påvirket oss i like stor grad som andre, men det har korona generelt absolutt gjort. Rett etter jul var det lite folk innom. Studentene hadde kanskje ikke kommet seg til Trondheim, og mange satt kanskje i karantene. Den siste uka har vi gradvis merket at stadig flere tar turen til restauranten, men vi har desidert mest take away, sier Andreassen, og legger til:

– Vi har en dropp i omsetningen, men vi har vært gjennom dette før og vet hva vi går til. Vi klarer oss, men det er ikke sånn at vi gjør dette med ei hånd på ryggen likevel. Det er tøft.

Den daglige lederen peker imidlertid på at Mat fra Hagen er rigget for take away.

– Sist gang, i mars, merka vi at jo vanskeligere det var for andre, jo bedre gikk det for oss. Når andre restauranter måtte stenge, tok nok vi litt av den kaka fordi vi fortsatt kunne holde åpent. Det merker vi kanskje nå også.