- Vi ønsker å åpne butikk i Trondheim ettersom planen er å ekspandere til alle de store byene i Norge når vi ser mulighetene åpner seg. Når vi kom over det flotte lokalet i Dronningens gate, var vi ikke i tvil om at både plasseringen og selve lokalet er perfekt for vårt konsept.

Det sier Sara Bjareng i UFF Norge. Om alt går etter planen åpner de sin første butikk i Trondheim i slutten av mars.

Klærne er gaver fra nordmenn

I dag har organisasjonen to store butikker i Oslo, og holder også på å åpne ny butikk i Hamar. I utgangspunktet driver UFF Norge med tekstilinnsamling i Norge på stor skala, med rundt 170 tonn tekstiler innsamlet i Norge i uka. Her i Trondheim er det også flere innsamlingspunkter.

- Fra dette sorterer vi ut det vi ønsker å selge i våre butikker i Norge, så det er kun gaver fra den norske befolkning som blir solgt i våre butikker, forklarer Bjareng. Overskuddet fra tøyinnsamlingen og butikkene her i Norge går til bistandsprosjekter i Afrika og Asia.

Frem til nylig var det Nille som holdt til i lokalene mellom Gullsmed Morken og Dressmann i Nordre gate. Foto: Line Pevik

Nå er UFF altså på jakt etter ansatte her i Trondheim.

- Vi har stor tro på at det er et større ønske og marked for mer second-hand generelt i Trondheim, både fordi det er mange studenter i Trondheim som ønsker godt og rimelig tøy, og vi ser den norske befolkningen generelt får større og større interesse for gjenbruk.

En Midtby i nedgang

Mandag forrige uke fortalte daglig leder i Midtbyen Management, Kirsten Schultz, at passeringstellerne i Midtbyen viser 60 prosent nedgang i januar i år, sammenlignet med i fjor.

I november og desember 2020 var det en nedgang på mellom 30 og 35 prosent, og blant andre frisør og driver Kenneth Solbakken uttrykte frykt for flere tomme butikklokaler i Midtbyen.

Det er både brukt og vintage som selges i UFF Norges butikker. Foto: Sara Bjareng

Nille varslet i høst at de ikke ville forlenge leieavtalen i Nordre gate, og DNB Næringsmegling ble engasjert til finne ny leietaker til lokalene.

- Dette lokalet er midt på Nordre og anses blant de fleste aktørene i bransjen som «prime». Vi var i dialog med flere aktører gjennom hele høsten, hvor vi til slutt ble enige med UFF ved årsskifte, forklarer rådgiver Erlend Aune Krogstad.

- Vi opplever at etterspørselen etter butikklokaler med denne type beliggenhet og utforming fortsatt er god. Dette bekrefter både denne nyetableringen og Bergans sin nye butikk i Nordre Gate 12.

Vil rekruttere nye second-hand-kunder

I fjor høst la vintage-butikken Prisløs i Brattørgata ned sin butikk for å flytte driften til Oslo. I starten av januar åpnet vintagebutikken Arven i Sommerveita, og Trd.by har også skrevet om vennegjengen som nylig åpnet sin egen bruktbutikk i Fjordgata.

Om alt går planen, åpnes butikken mot slutten av mars. Enn så lenge er det mørkt og tomt i lokalene. Foto: Line Pevik

Bjareng håper og tror at den nye UFF-butikken i Nordre gate vil nå ut til ulike kunder i byen, spesielt fordi de selger en blanding av både brukt og vintage.

- Vi har også et stort fokus på at dette tøyet skal være i god kvalitet til en god pris, i et lokale som er innbydende for kundene. Uansett om en er vant til å gå i bruktbutikker eller ikke, så vi tror vi kommer til å rekruttere mange nye second-hand-kunder i Trondheim med dette konseptet.