Fra uke 31 skal AtB trappe kraftig opp billettkontrollene blant busspassasjerene i byen.

Til sammen blir det 5000 timer med billetkontroll hvert år. Men hva skjer hvis du blir tatt for å snike deg med på bussen?

Vi har tatt et dypdykk i AtBs transportvedtekter for å finne svaret!

Lik trd.by på Facebook

Kontroll av reisebevis

Og i paragraf syv, som heter «kontroll av reisebevis og tillegsavgift», fikk vi svar.

Hvis du blir fersket uten gyldig reisebevis, så får du en tilleggsavgift på 750 kroner. Er du mellom 15 og 17 år slipper du billigere unna, da må du «bare» punge ut 500 kroner.

Hvis du ikke kan betale på stedet, må du oppgi korrekt navn, adresse og fødselsdato. Deretter må du vente til at kontrollørene har sjekket om at opplysningene faktisk stemmer. Hvis de stemmer får du lov til å reise videre med bussen, men hvis du ikke betaler innen to uker blir det fulgt opp, i verste fall ved inkasso.

Den verste forseelsen

Inkasso er aldri noe morsomt, men en politianmeldelse er desto verre. Og det kan du faktisk få hvis du gjør det som AtB betegner som «den alvorligste formen for snik»: forfalske billetter.

De gir og noen eksempler på forfalskning:

«Forfalskning gjør du for eksempel dersom du endrer dato og klokkeslett på en gammel billett eller videresender en billett fra din mobil til noen andre».

Blir du tatt for dette venter det en tilleggsavgift på 1500 kroner, og i enkelte tilfeller kan du bli politianmeldt, skriver AtB.

Hvis du mener tilleggsavgiften er urettferdig, så kan du klage. Det gjør du ved å sende en skriftlig beskjed innen to uker etter at gebyret ble utskrevet. Er du for treig, blir ikke klagen behandlet.