For første gang kobler forskere røyking og alkoholinntak med synlige alderstegn – men falmende ungdom er det minste problemet, skriver Forskning.no fredag denne uka.

- Særlig røyking er forbundet med nærmest alle sykdommer i universet, sier Janne Schurmann Tolstrup till forskeravisen. Hun er forskningssjef ved Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet og én av forskerne som står bak studien.

Studien har fått navnet «Alcohol consumption, smoking and development of visible age-related signs: a prospective cohort study».

Undersøkte fire alderstegn

Charlotta Pisinger er også en av forskerne, og hun er ikke overrasket over resultatene. Hun er forskningsoverlege og tar doktograden ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Region Hovedstaden og har også uttalt seg til forskning.no.

– Alle røykere sier til seg selv: «Det kan godt hende at andre tar skade av det, men det gjelder ikke meg. Jeg har en bestefar som røykte og ble 100 år.» Vi elsker å lyve for oss selv. Hvis man kan se alderstegnene utenpå kroppen, må man innse at det også ser slik ut på innsiden, sier Pisinger til nettstedet.

Spesielt røyking er en kjent risikofaktor for blant annet hjerte og kar-sykdommer og tidlig død, og det er dette som er bakgrunnen for denne studien. Men det er også noen egne, ytre alderstegn på kroppen som ses i sammenheng med disse helseproblemene.

Dette er de fire alderstegnene forskerne snakker om:

  • Bare menn: Mønsteret i hårtap på hodet

  • Øreflipp-fure: En diagonal fold eller rynke i huden på øreflippen

  • «Arcus corneae»: En hvit eller grå «melkeaktig» ring i hornhinnens ytre kant

  • «Xanthelasmata»: Gul-oransje flekker på øyelokket eller øyekroken​

Disse alderstegnene ses også i sammenheng med bruk av alkohol.

Viser samvariasjon

Forskning.no skriver videre at studien ikke helt sikkert viser om det faktisk er tobakken og alkoholen som er skyld i tidlige alderstegn. Studien viser nemlig bare en samvariasjon.

En av svakhetene til studien er ifølge forskning.no at det er forsøkspersonene selv som forteller om sine forbruksvaner, og at man ikke nødvendigvis kan stole helt og holdent på det. En styrke ved studien er at forsøkspersonene har blitt undersøkt siden 1976.

SJEKK UT DETTE: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook