I disse dager tapetserer butikker og kjøpesentre Facebook-vegger, busskur og reklamebilag med black friday-tilbud.

Men hvordan vet man om man faktisk gjør et godt kjøp?

– Black friday har blitt et fenomen som har fått mye pepper, og ofte med god grunn. Likevel er det en mulighet for å handle noe man trenger til en redusert pris, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Planlegger man godt på forhånd, kan man utnytte dagen til sin fordel, mener hun.

Kjøp det du trenger

Dette tipset kan høres banalt ut, men:

– Tilbudsannonsene gjør noe med oss, vi blir redde for å gå glipp av en god deal. Ikke kjøp noe bare fordi det er på salg, sier Reitan.

Hennes tips er å spørre seg selv om man hadde kjøpt varen til fullpris.

– Er svaret nei, er det gjerne ikke riktig å kjøpe den, sier hun.

Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Mona Nordøy / Nordea

Gå heller for ting man uansett må kjøpe, mener økonomen.

– Skriv en liste over hva du trenger, eller hva du har tenkt å kjøpe til andre i julegave. Tradisjonelt sett har elektronikkbransjen vært ledende i å markedsføre og redusere varer. Det kan også være lurt å se på for eksempel vinterklær, hvis man ikke har kjøpt det allerede.

Sjekk prishistorikken

Ikke stol blindt på at alt er gode tilbud, råder forbrukerøkonomen.

– Flere butikker har tidligere blitt avslørt i å sette opp prisen like før black Ffriday, for så å sette den ned igjen på selve dagen. Dermed er det ikke nødvendigvis en god rabatt man får. Noen ganger kan man få mer rabatt noen uker i forkant, sier Reitan.

For å vite om man gjør et godt kjøp, bør man derfor sjekke prishistorikken til varen. På nettet er det flere tjenester som tilbyr prissammenligning, og er man i butikk, kan man spørre de ansatte hva varen kostet før.

Kø utenfor Norwegian Outlet i 2016. Foto: Jon Ingemundsen

Ikke fall for svindel

Nå som dagen har blitt et såpass stort fenomen, har svindlere sett sitt snitt til å utnytte black friday til sin fordel.

– Mange lager forseggjorte annonser enten på epost eller sosiale medier med tilsynelatende gode tilbud i kjente butikker. For å være sikker på at du ikke blir svindlet, bør du skrive inn butikkens nettadresse selv i nettleseren din, råder Reitan.

Denne artikkelen er publisert hos Trd.by tidligere, men deles på nytt til glede for nye lesere.