– Omtrent alle jenter har stjerner eller smykkesteiner på russedressen i år.

Vida, Sofia, Kenneth, Sondre, Isabel og Kristi er russ på Byåsen videregående skole. De har full oversikt over hva som er «in» og «ut» av russeklær i 2024.

Isabel Haugen Rønne (18), Kristi Mesloe Hauge (19), Sofia Piene (18), Vida Lund (18) Sondre Wansholm Hanssen (19) og Kenneth Haugness (19) med russepresident Charles Muraya Mwangi (19) bak seg.

Nå kjøper flesteparten nye, røde russedresser.

– Elevene på yrkesfag og andre linjer har omtrent sluttet å gå i blått eller svart. Jeg tror de har fått pes for det før, fordi det viser at de ikke går studiespes. Det er synd, sier Isabel.

Én ting de aller fleste russ har til felles: Navnet må på buksa. Det gjelder også Isabel Haugen Rønne.

Ut med pels og Marius

Det er ikke mange år siden russen gikk i converse, pelsjakker og mariusmønster. Nå er nesten ingen, ifølge Byåsen-russen.

Trendene skiller seg ut mellom guttene og jentene. Mens jentene har glitter og symboler, har de fleste guttene strykemerker med ordtak eller tekst.

Dyr affære

Russegjengen anslår at de har brukt rundt 10–15 000 kroner hver på russeklær. Det inkluderer hettegensere med russegruppe-logo, sko, jakker og strykemerker.

– Det har blitt dyrt for russedress de siste årene, sier Kristi.

Kristi Mesloe Hauge er blant flere jenter med stjerner på russedressen.

Ett russeplagg de derimot ikke bruker, er frakk.

– Hvis du spør hvilken som helst russ om hvem som går med frakk, så vil de svare Katta-elever, sier Vida.

Andre trender

Det er flere Katta-elever skiller seg ut fra uniformen på Byåsen videregående skole.

Iben Glimstad Domaas har eksempelvis snekkerbukse.

Generelt sett er russen i Trondheim enig om én ting når det gjelder årets mote: Hva som er «in» og «ut» er ikke så viktig, så lenge man er fornøyd med egen russedress.