- Denne interessen har jeg hatt i mange år. Men det er bare min interesse da. Det eneste samboeren eier i leiligheten er PC'en, sier Elisabeth med et smil.

Leiligheten på 42 kvadratmeter er nemlig stappfull av det folk flest kanskje tenker på som halloween-pynt. Men ikke Elisabeth.

- Det eneste jeg har pyntet ekstra til halloween er spindelvevene og duken på stuebordet, sier trondhjemmeren til Trd.by.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Elisabeth er ikke fremmed fra å dekorere hjemmet med beinrester, gjerne fint pakket inn i glass. Hun finner mye av dekoren også på vanlige interiørbutikker, men hun vil helst at pynten skal ha en egen historie. Foto: Morten Antonsen

Blod og spindelvev

Duken er forøvrig hvit og blodig. Spindelvevene dekker de store vinduene og henger bortover veggene. Stearinlys og kubbelys er tent og godt representert. Sammen bidrar de til ei dunkel belysning. Beinrester, og små figurer med ubestemmelige fjes er bare en liten del av det Elisabeth innreder leiligheten sin med.

- Mye av dette har jeg funnet på helt vanlige interiørbutikker.

Hun drar fram noen eksempler på det, men det er ikke den generelle tankegangen bak hennes innredning.

- Det aller meste har en betydning for meg. Enten jeg har arvet det, funnet det på reiser eller på loppemarked. Det er en historie bak det meste. Det er sånn jeg mener interiør bør være. Alt kan ikke bare være Ikea og copy-paste.

Dette bildet fant Elisabeth på loftet på hytta, og er fra begynnelsen av 1900-tallet. Av alle gjenstandene er dette favoritten hennes. Foto: Morten Antonsen

Det er hennes favorittgjenstad et bevis på. Det er et bilde på veggen, og med gullskrift på sort bakgrunn står ordene: Frykt ikke! Jeg har gjenløst deg, kalt deg ved navn. Du er min.

- Det er et bibelsitat sydd med gulltråd på svart silke. Det er fra begynnelsen av 1900-tallet og vi fant det på loftet på hytta, forklarer hun.

Dette nattverdssettet fant hun og andre kolleger i kjelleren på en gullsmed-butikk hun arbeidet i. - Gudene vet hvor lenge de har ligget der. Foto: Morten Antonsen

Kom i halloweenstemning: Her er seks skumle Netflixfilmer

Til den siste olje

Men det er langt fra det eneste halvcreepy hun har funnet.

- I den forrige gullsmed-butikken jeg jobbet i fant vi et nattverdsett, som faktisk skal brukes til den siste olje. Gudene vet hvor lenge det har ligget der.

De aller sarteste blant oss hadde kanskje hatt problemer med å få sove omgitt av mystiske gjenstander.

- Men du er ikke mørkredd?

- Neida, sier Elisabeth og flirer.

Blant dekoren i hjemmet står ei pestmaske fra Venezia utstilt. Foto: Morten Antonsen

Hun erkjenner at noe av det rareste hun har dratt med seg hjem er heksegryta som står på stuebordet.

- Støpejernsgryta fant jeg i England. Jeg fikk noen rare blikk da jeg drasset den med meg gjennom sikkerhetskontrollen.

- Hvordan reagerer gjestene dine når de ser leiligheten?

- De aller fleste kjenner meg og vet hvordan jeg liker å ha det. De fleste sier det er kult, og jeg får ofte høre at det er gjennomført. Men det hender jeg gjemmer noe av pynten hvis jeg får besøk av familien.

Stilen til Elisabeth er gjennomført. Det er det ingen tvil om. Foto: Morten Antonsen

Skal du feire Halloween og så har du ikke rukket å kjøpe kostyme enda? Frykt ikke, vi har et par tips som ikke tapper lommeboka!

- Litt magi, litt skummel og litt blod

Til og med bokhylla ser ut som om det er hentet rett ut fra en heksefilm.

- Det er noen heksebøker der også.

Til daglig jobber hun som vikarierende daglig leder i en gullsmedbutikk, og akkurat på halloween jobber hun seinvakt.

- Hva skulle du gjort om du ikke jobbet seint i dag?

- Da hadde jeg sikkert sett en god skrekkfilm, og håpet på at det ringte på døra.

Svaret om hva som er den beste filmen kommer kjapt.

- «Pan's labyrint». Den er spansk. Og den har alt en skrekkfilm trenger. Ligg magi, litt skummel og litt blod.

Elisabeth har to bokhyller i stua. Den ene er full av bøker innbundet som gamle heksebøker. Den andre inneholder litt av hvert. Som hodeskalle, pestmaske og pergamentruller. Foto: Morten Antonsen

Sydde tentakler i ukesvis

Selv om hun har seinvakt har hun allerede gjort unna årets halloween-feiring. Og hvis du lar deg imponere av leiligheten hennes, så kan hun forsikre om at hun legger enda mer innsats i kostymene sine. Valget i år falt på Disneys Ursula.

Over sofaen er hennes er forrige halloween-kostyme foreviget.

- Det er venninna mi som har malt meg i et halloween-kostyme.

Bildet viser Elisabeth i et nonnekostyme. Trd.bys journalist tør ikke se så alt for lenge på bildet, i frykt for at det plutselig kikker tilbake.

Det er Izzy Kovalevskaja som har malt nonnebildet, og portrettet av Elisabeth. Foto: Morten Antonsen

- Bruker du mye penger på dette?

- Nei, egentlig ikke. Jeg prøver å holde kostnadene nede. Jeg lager det meste selv og tar utgangspunkt i det jeg har. Ursula-kostymet lagde jeg selv, og jeg sydde tentakler i ukesvis, forklarer hun.

Selv om halloween-tradisjonen fortsatt er relativt fersk i Norge, skulle Elisabeth ønsket det var større omslutning.

- Jeg vet alt som sies om at det er Handelsstanden som står bak, og alt det. Men dette er jo en tradisjon med kjempelange røtter i Europa. Jeg tenker at alle tradisjoner er verdt å ta vare på, selv om den ikke nødvendigvis er vår. Folk må gjerne gå julebukk også!

Elisabeth er opptatt av å ha et personlig forhold til det hun innreder leiligheten med. Og mye har hun arvet fra faren sin. Som denne gamle skrivemaskinen. Foto: Morten Antonsen