trd.by har tidligere skrevet om prisdumpingen på smågodt. På Rema 1000 har prisene blitt dumpet ned til 2,90 per hekto.

Følg trd.by på Facebook

- Jeg har aldri opplevd en slik pris på smågodteriet før. Jeg tror ikke den blir lavere enn dette, men jeg vet ikke, sa kjøpmann Per Olav Lutdal ved Rema 1000 Bakklandet.

Ernæringsforsker Mone Sæland ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er mange sunne alternativ en kan fylle påskeegget med, i stedet for alt godteriet.

– En liten neve med smågodt, som tilsvarer sukkermengder på 15-30 gram, kan være nok til forstyrre blodsukkerreguleringen, sier hun til forskning.no.

Forrige uke ble Coop Obs på Lade rensket for flere tonn med smågodt.

Ikke sukker på tom mage

Hvor stor sukkermengde en tåler avhenger av om du spiser på tom mage eller om du har spist noe som bremser tømmingen av magesekkinnholdet i tynntarmen. Dette i tillegg til mengden du spiser, forteller forskeren. Rent sukker bremser ikke, det får derimot magen til å tømme seg fortere.

I tynntarmen går nedbrytingen og opptak av sukker fort til blodet, noe som gir raske blodsukkersvingninger.

- Ikke spis godteri på tom mage, anbefaler Sæland.

Godteri består av sukker, aroma og kunstig smak og farge. Når du spiser, går den søte smaken du får på tunga, rett opp til hjernen. Dette vil tåke til hodet ditt, mener forskeren.

– Sukker trekker med seg vann over tynntarmveggen som så sveller opp og blir dermed lettere gjennomtrengelig, slik at stoffer som normalt ikke slipper gjennom tarmveggen og over i blodet, gjør nettopp det, forklarer hun.

Har du fått med deg at trøndersk smågodt danker ut svenske konger hos Coop?

- Flere risikoer

Det kan gi flere negative utslag:

– En mulighet er allergiske reaksjoner fordi det kommer mer kroppsfremmed stoff over i blodet. Mye sukker kan slik gi en kraftigere allergisk reaksjon, sier hun.

I tillegg kan det føre til til mye gass, diaré og forstyrrelser i mikrofloraen fra munnen til andre ende.

– Du får også mer vann i mage og tarm, og føler deg ganske så stinn og oppblåst, påpeker hun.

Ekspert regner mørk sjokolade som grønnsak.

Spiser du mye sukker over tid, vil du få et søtbehov og må etter hvert fylle på med mer og mer sukker for å bli fornøyd. Dette er toleranseutvikling, og er det samme som skjer ved rusmisbruk.

For mye sukker kan øke risiko for overvekt, og kan føre til hjerteinfarkt, diabetes og leversykdommer. Det er viktig å kose seg, bare ikke la det gå for langt, mener ernæringseksperten.

– Det handler ikke om det ene påskeegget, men om hva vi spiser resten av påsken og året, sier Sæland til forskning.no.

Er du en av dem som ikke spiser blå M&Ms? Du er nok ikke alene om det!