- Jeg hadde sett for meg mange nye inntrykk og mange å hilse på, sier Ingeranne.

Våren 2020 var hun ferdigutdannet sivilingeniør innenfor marinteknikk. Etter en høst med få jobbmuligheter og enda færre stillingsannonser, fikk hun etter noen måneder napp. Like før jul startet Ingeranne i stillingen som mariningeniør hos Scale AQ her i Trondheim.

Starten ble imidlertid ikke helt som hun hadde sett for seg.

Ny jobb og hjemmekontor

- Den aller første dagen fikk jeg være på kontoret for å logge meg inn i systemene og møte mine nærmeste kolleger. I tillegg var jeg så heldig å få være med på et tredagers-kurs rett etterpå, men siden da har jeg hatt hjemmekontor, sier Ingeranne.

Hun hadde sett for seg en arbeidshverdag med flust av nye inntrykk, lunsjsamtaler med nye kolleger og en kontorplass.

- Jeg hadde virkelig ikke sett for meg dette, men det var det nok ingen som hadde. Samtidig har situasjonen vært som den er såpass lenge nå. Det har på mange måter blitt den nye normalen. Jeg hadde høye forventninger til selve jobben og gledet meg til å komme i gang, men var spent på hvordan oppstarten på hjemmekontor ville bli.

Står først og fremst på arbeidsgiveren

Rekruttering- og bemanningsbyrået Academic Work jobber spesielt opp mot studenter og unge i arbeidslivet. Mats Furulund, Head of operations, forklarer at problematikken rundt uvanlig jobboppstart gjorde seg gjeldende allerede i mars og april - både for arbeidsgiverne og for arbeidstakerne.

Mads Furulund i Academic Work understreker at det er arbeidsgivers ansvar å sørge for en god oppstart. Foto: Academic Work

- Det er utfordrende nok i seg selv å begynne i en ny jobb, møte opp et sted med ulike forventninger og ikke kjenne noen. Nå er første arbeidsdag for mange hjemme på en pc, der du blir bedt om å logge deg på et eller annet sted, sier Furulund.

Han understreker at det først og fremst er arbeidsgiverens ansvar å sørge for en god oppstart - både faglig, men ikke minst også sosialt. Konkrete planer og mål, milepæler og gjerne en slags fadder- eller mentorordning er avgjørende for at den nyansatte skal føle seg trygg, mener Furulund.

Positivt overrasket

Ingeranne er imidlertid svært positivt overrasket – til tross for at hun har måttet bli kjent med sine nye kolleger over Teams.

- Jeg er positivt overrasket over hvor godt ting kan gjøres over Teams. Måten Scale og teamet jeg jobber med har tatt imot meg på, har vært ekstrem god. De har løst opplæringen veldig godt, med daglige møter og tett oppfølging, sier Ingeranne.

- Jeg er positivt overrasket over hvor godt ting kan gjøres over Teams. sier Ingeranne. Foto: Privat

- Hva er ulempene og fordelene med å starte arbeidslivet på hjemmekontor?

- Det er ikke enkelt å bli kjent med folk på tvers av avdelinger og det tar også lenger tid å bli kjent med andre enn normalt. Samtidig fungerer de digitale verktøyene godt, og det er lett å be om hjelp over Teams, noe jeg setter veldig pris på, sier Ingeranne.

- Jeg har heldigvis en jobb som det går fint å gjøre fra hjemmekontor, og det hele fungerer som sagt overraskende bra. Samtidig er jo dette min første, relevante jobb etter endt studie, så jeg vet ikke om noe annet. Dette er jo min normal nå, men jeg gleder meg til å komme på kontoret også, legger hun til og ler.

Unngå å bli usynlig

For den nyansatte råder rekrutteringseksperten til å tenke gjennom på forhånd hva du trenger for å komme best mulig i gang. Hva har du behov for, hvordan fungerer du best, og hvilke forventninger har arbeidsgiver til deg? Om dette ikke er tydelig fra start av, gjør du lurt i å vise initiativ og spørre.

- Være litt på. Lag en liste før du begynner over hva du trenger svar på for å skape trygget. Ellers kan du ende opp med å sitte der med en dårlig opplevelse første uke, der du ikke vet hva du skal eller hvem de andre er, sier Furulund.

Vi mennesker bruker gjerne å «lese rommet» i sosiale sammenhenger for å vite hvordan vi bør oppføre oss og hva vi bør si. Det er ikke like enkelt over Teams.

- Du bør ikke være «for mye» helt i starten, men digitalt må du kanskje overdrive energien du gir, sammenlignet med i et fysisk møte. Det er viktig å ta initiativ, du kan fort bli litt usynlig, både faglig og sosialt, hvis ikke.

Konkrete tips til arbeidsgiver:

  • Ikke undervurder forberedelsene - digital oppstart krever en konkret plan

  • Sett den nyansatte sammen med en slags mentor - gjerne fra samme team, men ikke en leder. Det er tryggere å ringe en jevnbyrdig kollega for å spørre «dumme» spørsmål, enn sjefen

  • Ha en konkret, håndfast plan med delmål, forventninger, milepæler og avsjekker opp mot denne jevnlig

  • Sørg for å invitere de nye inn i alle sosiale fora, som digitale kaffepauser. Ha på kamera og mikrofon alle sammen, og mentoren bør tenke på å spille den nye så god som mulig

Konkrete tips til arbeidstaker:

  • Digitalt førsteinntrykk: Det er hyggelig å se hvordan vi har det hjemme, men det bør være ryddig - i alle fall første dagen

  • Ikke alle arbeidsplasser har et godt oppstartsopplegg. Ikke vent på å få alt du trenger i fanget, ta initiativ om du savner noe

  • Gjerne få en avklaring om det praktiske - skal du alltid sitte på hjemmekontor? Er det rullering?

  • By på deg selv! Ny energi er et friskt pust, også digitalt