1. januar i år ble alkoholloven oppdatert  med et nytt nasjonalt prikktildelingssystem for utesteder. Det blir tatt godt imot hos Jan Tore Fladvad, som driver Barmuda og Fire Fine i Trondheim.

- For de fleste andre byer i Norge vil de nye reglene føles strengere. Her i Trondheim blir dette en enorm liberalisering, sier daglig leder Jan Tore Fladvad ved Dråpen Solsiden AS og Bar-Dus AS.

Lik trd.by på Facebook

- Ingen andre bransjer er så streng

De nye prikkreglene sørger for at man ikke kan inndra skjenkebevillingen til et utested som følge av én enkeltepisode. Nå mister utestedet bevillingen dersom de opparbeider seg 12 prikker i løpet av en toårsperiode. Den strengeste enkeltstraffen man kan få er åtte prikker for en enkelthendelse.

- Det er det som er den viktigste endringen. Tidligere har det vært store forskjeller fra by til by. Det man hadde fått en advarsel for i Oslo hadde ført til en inndragelse av skjenkebevillingen her i Trondheim, hevder Fladvad.

- I løpet av en kveld kan vi ha geleidet ut eller avvist 40 personer fra utestedet. Men hvis kontrollørene oppdager én overstadig beruset person inne i lokalene, så har det vært nok til at vi mistet bevillingen i tre uker. Det er ingen andre bransjer som har det så strengt, legger han til.

Håper på lik praktisering

Ett av utestedene som fikk svi som følge av én enkeltepisode var The Mint. Før jul ble det klart at de mistet skjenkebevillingen i tre uker på grunn av «salg eller skjenking av alkoholholdig drikk til person som er åpenbart påvirket av rusmidler».

Daglig leder, Knut-Robert Brustad, er positiv til de nye prikkreglene og håper at kontrollørene nå legger seg på samme linje som i andre byer.

- Jeg håper de praktiserer det på samme måte som resten av landet, slik at det ikke blir strengere her i Trondheim, forklarer Brustad.

Skjenkekontrollen ble gjennomført på utestedet i september. Foto: tore hilmarsen

Han deler Fladvads syn på at det har vært forskjell på hvor strenge skjenkekontrollørene har vært fra by til by.

- Det har vært stor forskjell på hvor du driver et utested. Tre uker stenging her i Trondheim hadde ikke blitt det i Oslo, der er det ikke i nærheten så strengt, sier Brustad.

Vil ha dialog

- Vi vil gjerne ha en dialog og få god rådgiving fra kontrollørene, for å skape et så trivelig uteliv som mulig for alle. Slik er det ikke. Det virker som om de kommer inn for å spionere og inndra flest mulig skjenkebevillinger, sier Fladvad.

Han forteller videre at de heller ikke ønsker å ha overstadige berusede folk på utestedene.

- Det er bare dårlig butikk. De lager dårlig stemning og bruker ikke penger. Det vi ønsker er gode, salongberusede folk som kan gå trygt hjem på egenhånd, legger han til.

Jan Tore Fladvad mener at det er stor forskjell på skjenkekontrollene i Trondheim og Oslo. Foto: mats krokstrand

- Ikke første gang vi hører den påstanden

Marthe S. Bjørnsen, juridisk rådgiver ved serverings- salgs- og skjenkesaker for eierskapsenheten i Trondheim kommune, forteller at de nye prikkreglene vil gjøre livet enklere for utestedene

- De nye prikkreglene vil innebære en vesentlig oppmykning av de reglene vi har hatt frem til nå. Det blir likt for alle kommunene i alle landet, og man blir ganske låst på hvilke reaksjoner man gi til utestedene, sier Bjørnsen til trd.by.

- Hva tenker dere om påstanden om at det man får en advarsel for i Oslo, fører til tre ukers inndragelse her i byen?

- Det er ikke første gangen vi hører den påstanden, men jeg tror ikke vi skal uttale oss på vegne av Oslo eller andre byer, sier Bjørnsen.

- Men vi er kjent med at det å inndra skjenkebevillingen i tre uker for en enkelthendelse, kan være en strengere praksis enn i andre byer, legger hun til.

Visste du at du kan spare over 2500 kroner i året ved å velge riktig kaffesjappe?

- Mer fokus på dialog

Hun sier at oppgaven til skjenkekontrollørene er at de skal observere det som skjer på utestedene og rapportere videre til eierskapsenheten.Bjørnstad sier videre at dialog og rådgiving også er en oppgave, men det er ikke bestandig at det er så enkelt.

- Det kommer an på hvor hektisk det er på utestedet den kvelden. Hvis de ansatte ved utestedet har det veldig travelt, så blir det mindre tid til dialog.

Hun forteller at de nye reglene kan hjelpe på den fronten.

- De nye prikkreglene vil nok gi litt mer rom for dialog. Vi vil i hvert fall ha mer dialog med utestedene og det er også vårt budskap til våre kontrollører, sier Bjørnstad, og legger til at de har invitert til et dialogmøte med utestedene 20. januar, der de skal diskutere de nye reglene og hva man har å forholde seg til fremover.

ØL-O-METER: Her finner du byens billigste halvliter