- Nå kan du endelig se hvor bussene i Trondheim til en hver tid er i sanntid på din smarttelefon, sier gründer Morten Sæthre bak appen Tail it.

Han er daglig leder for Tail it Technologies AS, en tech-startup her i Trondheim. Selskapet har tidligere utviklet en venne- og familieapplikasjon, der brukerne av appen kan se andre brukeres posisjon i sanntid, basert på smarttelefonens GPS-posisjon.

- Det nye er at vi nå i samme app kan vise posisjonen til alle AtBs busser i Trondheim og omegn, forteller Sæthre.

Når du trykker på en av bussene på kartet, får du informasjon om rutenavn og nummer, endeholdeplass og eventuelle forsinkelser. Foto: Skjermdump, tail it

Kart oppdateres hvert 30. sekund

I tillegg til bussenes posisjon i sanntid, vises bussrutens navn, nummer og endeholdeplass samt eventuelle forsinkelser direkte i kartet i Tail it-appen. AtB-bussenes plassering på kartet og annen ruteinformasjon oppdateres rett i underkant av hvert 30. sekund.

Neste steg i utviklingen av appen er å få på plass bussenes rutetrasé i kartet. Dette er noe passasjerene etterspør.

- Det at vi nå får AtBs busser inn i appen er bare starten. Vi jobber kontinuerlig med å få inn ruteinformasjon fra flere transportselskaper, og vi kommer til å koble sanntidslokasjonen til familie og venner med kollektivtransporten slik at du i fremtiden også vil kunne se hvem som sitter på hvilken buss, forklarer Sæthre.

Ved å zoome inn og ut på kartet, får du full oversikt over hvor byens busser befinner seg. Foto: Skjermdump, Tail it

AtB vil være første selskap som er knyttet til denne appen. Målet er at tilbudet skal bli landsdekkende, slik at for eksempel Ruter i Oslo og Kolombus i Stavanger også kan vise bussene sine i appen.

Bakgrunn i gps-klokker for barn

Arbeidet med å få inn bussinformasjon direkte i kartet startet med et samarbeid med flybussene til Nettbuss, som trafikkerer Fredrikstad – Gardermoen. Sammen med Nettbuss fant Tail it en effektiv måte å presentere bussinformasjon i kartet på.

Til nå har appen Tail it vist venner, familie og andre brukeres posisjon i kartet. Selskapet har bakgrunn i salg av gps-klokker for barn, med en tilhørende app som kan vise hvor venner og familie befinner seg. Det er denne appen gründerne nå har videreutviklet.

Trondheimsbaserte Tail It Technologies AS samarbeider med AtB slik at kunder kan se bussene i sanntid. Fra venstre: Kåre Syrstad, Morten Sæthre,Lars Marius Løkken (Foran), Fredrik Hoff Hansen, Martin Berg Hagen og Jørgen berg. Foto: Privat

I tillegg til at bussposisjonene nå er på plass, lanserer Tail it tirsdag det Sæthre beskriver som en verdensnyhet innen posisjoneringssporing.

- Vi lanserer helt nye typer trackere som integreres med Tail it-appen vår, som har en ytelse og presisjon som vil revolusjonere markedet.