I Trondheim står 1 871 av studentene som har søkt om studentbolig fortsatt på venteliste, viser tall fra midten av juni.

Boligdirektør hos Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit), Lisbeth Glørstad Aspås, forklarer til Trd.by at søknadene om bolig er mange, men at det i disse dager også er mange som flytter ut av Sit-boligene.

- Nå formidler vi boliger hele tiden. Hos oss vil vi kunne tilby bolig til rundt 1 800 studenter i år, og vår erfaring fra de siste årene er at det ordner seg med bolig for de aller fleste studentene. Det er ikke sikkert at alle får bolig hos Sit eller akkurat til studiestart, men studentene bør uansett komme og ha litt is i magen.

- De første ukene etter immatrikulering skjer det mye, legger Aspås til.

Flere søkere enn i fjor

Boligdirektøren oppgir at det er rundt 500 flere studenter som har søkt om bolig hos Sit, sammenlignet med i fjor.

- Det kan være at det er litt flere som skal studere her i byen, men vi tror det er fordi studentboliger i regi av Sit er å foretrekke. Det er ingen vesentlig økning i studenttallet i år.

Boligdirektør i Sit, Lisbeth Glørstad Aspås, sier at det ikke skal være noen grunn til bekymring for de studentene som venter på bolig i Trondheim til høsten. Foto: Sit

Studentsamskipnaden har fortsatt en avtale med Scandic Lerkendal for studenter som ikke har bolig på plass til semesterstart. Der kan man dele hotellrom med andre studenter til en billig penge.

- Det var en del innom der i fjor, men de aller fleste benyttet seg av det tilbudet kun i en dag eller to. Det var ikke mange som måtte bo der lenge, forklarer Aspås.

Boligdirektøren mener boligsituasjonen for studenter i Trondheim har bedret seg mye de senere årene, med flere boliger og bedre standard.

- Det er ikke lenger et trangt nåløye for å få seg bolig her. Vår erfaring fra tidligere år tilsier at dette vil løse seg veldig greit, også i år.

Nær 10 000 venter i de største studentbyene

I landets største studentbyer venter til sammen 9 995 studenter på bolig, viser tall fra Utdanningsnytt.

Det er flest søkere, og derfor lengst venteliste, i Oslo og Trondheim. 5 877 studenter i hovedstaden står på venteliste for studentbolig til semesterstart. Oslo har om lag 500 flere søkere til studentboligene i år sammenlignet med i 2017, viser tall fra Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

I Bergen venter 777 studenter på bolig, mens Stavanger har en venteliste på 755 studenter av de 1 270 søkerne.

I Tromsø har Norges arktiske studentsamskipnad 715 studenter som venter på studentbolig. Samskipnaden leier ut studentboliger i Alta, Hammerfest, Harstad, Longyearbyen og Narvik, i tillegg til Tromsø. Sarah Reibo Dahl, kommunikasjonssjef ved Norges arktiske studentsamskipnad, kan berolige studenter som har søkt om bolig i Tromsø.

– I Tromsø tilbyr vi tak over hodet til alle som har søkt studentbolig, mens de enten finner hybel på det private markedet, eller at vi kan tildele personen en studentbolig, sier Dahl.