Anne Kristin Singstad fra Verdalsøra var bare 15 år da hun møtte greske Michael Roussos på Rhodos. Rett etter videregående pakket hun kofferten og kjøpte billett til øya som i mange år har vært nordmenns sydenfavoritt. Der har hun vært i 30 år.

- Det var den kjærligheten da, sier hun og ler.

- Nå har Rhodos blitt ”hjem” for meg. Det er her jeg har hele mitt liv, og hele familien, legger Singstad til.

Lik trd.by på Facebook

Sesongarbeid

Sammen med mannen Michael driver hun nå to hoteller, Vasillis og Amaryllis, med hver sin respektive bar og restaurant. En mellomstor bedrift i gresk standard, med 32 ansatte og plassert strategisk like ved den populære bargata i Rhodos.

De to hotellene ble restaurert og pusset opp for ikke så mange år siden, og hvert år lader Singstad og Roussos opp batteriene gjennom vinteren for å ta imot alle de tusen turistene som tilbringer ferien sin hos dem.

- Vi er avhengig av å jobbe nesten døgnet rundt i høysesongen for å få det til å gå rundt om vinteren også. Da er det så stille her, sier Ann Kristin.

Anne Kristin Singstad har bodd på Rhodos i 30 år og driver to hotell i byen. Foto: mats krokstrand

- Ingen går i pluss

Men etter at krisen rammet Hellas er ikke sommeren så fullpakket for paret som det pleide å være. De regner at de har mistet rundt 80 prosent av driftsinntektene den siste tiden, og antall turister har også gått betraktelig ned.

- Det er dessverre sånn at ingenting er lagt opp til at man skal kunne lyktes når man driver noe som dette. Bare importavgifter på alt fra mat til drikke kneler alle. Det er nok ikke et eneste hotell her på Rhodos som går i pluss nå om dagen, mener Roussos.

Den gresk-trønderske familien har merket at også færre velger å ta turen til Rhodos denne sommeren.

- Det pleier å være helt stappet her på denne tiden, sier Singstad og peker mot den halvfulle baren utenfor Amaryllis. Klokken viser partytid for de unge skandinaverne.

- Jeg har fått telefoner fra bekymrede foreldre som lurer på om det er trygt å sende barna ned, om vi har mat og sånt. Vi har selvsagt det, det er ingen turister som skal merke noe til den vanskelige tiden vi er i, det er viktig for oss, sier Roussos.

Michael Roussos tror ingen klarer å gå i pluss under den økonomiske krisen. Foto: mats krokstrand

Selv har de investert alle pengene og livet i de to hotellene, og sier de er avhengig av å fortsette driften.

- Vi er så heldige å ha muligheten til å flytte til Norge om alt skulle sprekke, men det er siste løsning. Vi trives her nede og alt vi har jobbet hardt for i 30 år er akkurat her. I Norge måtte vi ha begynt på nytt. Jeg tror kanskje vi er for gamle til det, sier Singstad.

Mange trøndere

Under det blinkende skiltet som viser cocktail-utvalget i baren, står det et skilt som også er importert – hele veien fra Verdalen. En sirlig påmalt elgokse under påskriften ”Elg-baren”.

- Vi har veldig mange norske gjester, og mange trøndere. Mange kommer tilbake år etter år, og sender barna sine ned til oss når de blir gamle nok. Det er vi utrolig glade for, at folk støtter oss og kommer tilbake. Vi ligger jo fint til for natteliv, så det er mye unge trøndere som tar turen til oss. Det er jo ekstra gøy, sier Singstad.

Et lite stykke Norge i den ene restauranten. Foto: michelle bjellmo

Hun og familien håper å kunne ta imot trøndere i mange år framover, men er usikker på hvordan framtiden blir.

- Om vi må legge ned, rammes utrolig mange familier her fordi folk mister jobbene. Men alt er så usikkert nå at vi ikke aner hvor vi er om fem år. Det er trist for noen som har flyttet hele veien fra Verdalen og investert hele livet her. Men vi er alltid optimistiske. Håpet er det siste vi skal miste, sier Singstad.