- Det har gått ganske bra. Nesten alle har sagt ja, forteller Ingrid S. Bjørgum. Hun er seks og et halvt år gammel, og har delt ut skjerf sammen med Elisabeth Eggen (22).

Trd.by møter dem på Torget klokka 09.00, og det betyr at de allerede har startet dagen for flere timer siden. De forteller videre at de to alene har delt ut tre, fire korger med skjerf. Mange har blitt overrasket over at skjerfene var gratis, og at de har fått klemmer.

- Folk har vært kjempetakknemlige, forklarer Eggen.

Ingrid S. Bjørgum (6 og et halvt) og Elisabeth Eggen (22) var blant de som delte ut skjerf onsdag morgen. De forteller at de to i hvert fall har delt ut tre eller fire slike korger som Ingrid bærer på bildet. Foto: Ina Sand Solli

1 500 trondheimsskjerf

I hele Norge har det i dag blitt delt ut 15 000 hjemmestrikkede skjerf. Trondheims befolkning har bidratt med omtrent 1 500 av dem.

- Det er fantastisk å være vitne til denne unike dugnadsånden! Mennesker i hele Norge har den siste måneden strikket for alle som trenger det og for et varmere samfunn, sier Dag Aakre, daglig leder i Kirkens Bymisjon i Trondheim.

Skjerfutdelingen markerer starten på Kirkens Bymisjons juleaksjon. Den heter "Gled en som gruer seg til jul", og bymisjonen tenker blant annet på mennesker fra rus- og gatemiljøene. For disse er ofte førjulstiden og selve jula en påminnelse om ensomhet, brutte familierelasjoner, fattigdom og følelsen av å stå utenfor.

- Vi kaller det oransje skjerfet for Norges varmeste skjerf. Vi ønsker et varmt og inkluderende samfunn i en førjulstid som er tung for mange. Når du tar på deg det oransje skjerfet blir du ikke bare fysisk varm, men du signaliserer også at du er for et varmere samfunn, sier Aakre.

Skjerfene er et resultat av en landsomfattende strikkedugnad, som har engasjert tusenvis av personer.

Regnværet gjorde at byen i år ikke ble farget oransje, men de fra Kirkens bymisjon bestemte seg heller for å dele ut skjerf direkte til menneskene de møtte gatelangs. Her kikker de på at Olav Tryggvason også fikk skjerf. Foto: Ina Sand Solli

Regn og luftig påkledning

Tidligere har gjengen fra Kirkens Bymisjon hengt opp skjerfene rundt omkring i Trondheim, og kan dermed sies å ha farget byen oransje. I år regnet det, og derfor ønsket de ikke å gjøre det samme i år.

- Vi ville ikke at skjerfene skulle bli våte og skitne, sier fagansvarlig marked og kommunikasjon i Kirkens Bymisjon, Kine Vestad.

Kine H. Vestad er fagansvarlig marked og kommunikasjon hos Kirkens Bymisjon. Hun var også med opp i liften der hun dokumenterte med kamera i hånden og gopro på brystet. Foto: Ina Sand Solli

Derfor har de vandret rundt i sentrum for å dele ut skjerfene direkte til menneskene de møtte gatelangs.

Det er Olav Tryggvason som får utdelt dagens siste skjerf, og det er intet andre enn biskop Herborg Finnset som får æren av å knyte det rundt ham. Hun ser ikke mørkt på å trå inn i liften sammen med Vestad, Dag Aakre og en brannmann for sikkerhetens skyld.

Fra venstre Kine H. Vestad, daglig leder i Kirkens bymisjon Dag Aakre, biskop Herborg Finnset og brannvesenet var de som ble løftet opp for å gi Olav Tryggvason et skjerf i den kommende vinterkulda. Foto: Ina Sand Solli

Vel oppe i luftrommet over Torget får Olav Tryggvason skjerfet han trenger mot vinterkulda som ubarmhjertig nærmer seg.

- Dette gikk veldig fint. Det er ikke så farlig å bli heist opp i lufta når det er så sikkert. Men det var luftig, sier biskopen når hun er vel nede på jorda igjen.

Biskop Herborg Finnset knyter her det oransje skjerfet rundt Olav Tryggvason. Foto: Ina Sand Solli

Olav står igjen i høyden med et godt synlig oransje skjerf. Skjerfet hans har blitt til på en strikkestand på Trondheim Torg, der hvem som helst med litt tid å avse har bidratt.

- Nå fikk han sjerfet snurret rundt to ganger, og det ble pent knytt. Så nå skal han få det godt og varmt, sier hun som sammen med Aakre knøt skjerfet.

- Nå skal han få det varmt og godt, sa biskopen da hun var trygt nede på jorden igjen. Foto: Ina Sand Solli

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook