Partilederdebatt på storskjerm sto på Studentersamfundets kveldsmeny fredag kveld. Rundt 100 personer møtte opp i det Røde Rundes storsal for å nyte god drikke og valgkampens siste partilederdebatt i fellesskap.

I en folkelig og anti-elitistisk ånd - fri for politiske eksperter og kommentatorer – satt Trd.by sammen et studentpanel som ble utfordret til å karaktersette partilederens innsats i debatten.

Studentene Hansine Sæverud (19), Kjersti Hjelle Eide (20) og John Fredrick Berntsen (25) satt sensuren, og selv om ingen partiledere strøk på den siste testen, var det flere som skuffet eksaminatorene.

Bjørnar Moxnes (Rødt)

Panelet mener den radikale Rødt-lederen virket å være meget påskrudd – de få gangene han var synlig.

- Forsvinner ofte i debatten, men han fyrer på alle sylindere når han først er fremme. Når du ligger så tett på sperregrensen er vel det en bra ting. Oppmerksomhet er nøkkelen, sier Berntsen.

- Ja, han har mye energi, de få gangene jeg så ham. Det er bra innsats når han først kommer til. Lukter selvfølgelig litt sperregrensepanikk i energien hans, men det får han være unnskyldt, sier Sæverud.

- Jeg legger merke til at han bruker hodet mye. Det er som han ”head banger” frem poengene sine. Sikkert et innøvd grep for å skape oppmerksomhet, og det funker – delvis, sier Eide.

Karakter: C

Audun Lysbakken (SV)

Lysbakkens gjentatte bruk av Porsche-priser som eksempel, mener panelet er et dårlig forsøk på å skjule egen iver etter å eie en slik doning selv.

- Audun er trygg og rolig, og bruker litt humor denne gangen. Det er vel og bra, men det ble veldig mye Porsche etter hvert. Da mistet hele greia futten, sier Berntsen.

- Jeg synes han har mange gode poeng. Han blir ofte avbrutt, men det skyldes nok fordi han bare gjentar det samme om igjen og om igjen, sier Eide.

- Ja, han blir veldig ensporet og ensidig – akkurat slik man forventer det egentlig. Også starter han hvert poeng med å kritisere andre, så han er mer tjent med å gå rett på sak. Det virker samtidig som han egentlig er litt sjalu på dem som har Porsche, ettersom han nevner det så ofte. Jeg tror han innerst inne vil ha en sånn bil selv, sier Sæverud.

Karakter: D

Jonas Gahr Støre (Ap)

Lederen for Norges største parti høstet mer slakt enn noen annen av partilederene, og var nær ved å måtte "konte” eksamen.

- Jonas er for evig og alltid en vag type, under denne debatten var han veldig usynlig. Særlig til å være en statsministerkandidat, sier Sæverud.

- Jeg synes han var bra påskrudd i starten, men så dabbet det bare av. Han forsvant for meg. Mer vag i dag enn jeg har sett ham tidligere, sier Berntsen.

- Han var veldig fravikende, og nesten frekk til tider. Han avbrøt andre, uten å ha et godt poeng selv. Det var egentlig ingen hensikt bak avbrytelsene. Og han svarte heller ikke på kritikk selv, bare avfeide det ved å gjenta noe vi har hørt en million ganger før. Jonas sliter rett og slett med å finne seg selv stakkars, sier Eide.

Karakter: E

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Klassens klovn får trekk for å være snever, men får tommel opp for tydeligheten rettet til velgerne han allerede har i lomma.

- Sentralisering, der er Sp synlige. Men ellers – hvor i all verden er de, og hva mener de? Vedum lider litt av at han er blitt smått latterliggjort i media, så det krever mer av ham for å bli tatt seriøst, sier Sæverud.

- Jeg synes han er flink til å snakke veldig tydelig til sine velgere. Han er jo i stand til å vri alt til å handle om Sp-politikk, så det er vel en form for styrke. Jeg savner dog litt mer forklaring bak hva han mener, sier Berntsen.

- Han får frem en del poeng, men det fester seg liksom ikke. Ingenting av det han sier er revolusjonerende, men det er vel poenget til Vedum. For han bryr seg ikke om noen av de andre i rommet, han taler til sine folk og trenger egentlig ikke utdype for dem hvorfor han mener det han gjør, sier Eide.

Karakter: C

Rasmus Hansson (MDG)

Den grønne profeten i det norske politikklandskapet får smekk for fingrene for kranglete oppførsel og virkelighetsfjern holdning.

- Rasmus Hansson er en trass type, som ikke vil høre på noen. Får han ordet sier han lite nytt og er lite konkret. Men han viser at han er i stand til å være uenig med absolutt alle, sier Eide.

- Han står i midten av alle, men er helt alene. Han er veldig på og svarer, men det er liksom poengene som mangler i svarene. Vi skjønner jo nå at vi trenger et grønt skifte, men det virker ikke som at Hansson vet hvordan vi skal oppnå det. I hvert fall svarer han ikke særlig bra på det, sier Berntsen.

- Nettopp. Han er konkret i hva han vil, men lite konkret i hvordan han vil få det til. Han virker smått virkelighetsfjern til tider, naiv og ganske firkantet. Han vil jo egentlig ikke samarbeide med noen. Men flink til å sende stikk til Frp – som alle andre, Sæverud.

Karakter: D

Knut Arild Hareide (KrF)

Avholdsmannen Hareide blir av panelet sammenlignet med fulle studenter som dukker opp til eksamen.

- Hareide stakkars, han vet jo ikke hvor han er. Jeg tror han må finne seg selv. Han freder Høyre og Frp i et øyeblikk, før han slakter dem i det neste. Og den sluttappellen var småklein dessverre, sier Sæverud.

- Jeg synes han høres ut som en prest, samtidig som han virker så stressa og usikker. Man kan jo skjønne det, for det har ikke gått så veldig bra for partiet hans i det siste. Det eneste han vil oppnå er fred på jord, og det er fint. Men samtidig så vil jo de fleste det, uten at det hjelper å bare ønske det, sier Eide.

- Han er veldig uenig med Frp, det skjønner vi. Og det er flott at han skal bry seg liksom, men det er så lite konkret hvordan han skal gjøre det annerledes. Jeg ser ham, men ikke at han har noen betydning. Han er liksom den studenten som møter opp full på eksamen, som bare er der for å være der, sier Berntsen.

Karakter: D

Trine Skei Grande (V)

Den joviale og folkelige Grande vinner panelet ved å være snill som en bestemor og for å holde alle dører åpne.

- Jeg synes Grande gjorde et godt inntrykk under debatten. Hun vant litt tverrpolitiske poenger og var egentlig bare snill. Det er jo en måte å stikke seg ut på det også, sier Berntsen.

- Grande er som en jovial bestemor. Hun påpeker at alle vil det samme og at alle bare burde være venner og samarbeide. Hun får respekt for at hun ikke er ute etter å pisse på andre, men heller snakker ren politikk, sier Sæverud.

- Meget folkelig, som venstrefolk flest. Hun er veldig i sentrum ved at hun viser tegn til å støtte alle sammen, selv om hun er tydelig på at hun ønsker Høyre, sier Eide.

Karakter: B

Erna Solberg (H)

Panelet mener statsministeren lider under at hun til stadighet må forsvare vennskapet med klassens ”bølle”.

- Hun er litt som Støre, for hun er vag. Men til Ernas forsvar må hun bruke mye tid på å forsvare Frp. Det er jo et kjempeproblem, for hun rekker ikke få frem sin egen politikk da, sier Sæverud.

- Men det synes jeg hun klarte veldig bra, særlig siden Frp fikk kritikk så ofte. Hennes posisjon synes jeg ikke ble rokket av den grunn, og vi får jo vite hva hun mener av at hun forsvarer samarbeidet, sier Eide.

- Erna må, mer enn noen andre, forklare seg under denne debatten. Hun blir på en måte bedt om å unnskylde seg, men jeg synes hun gjør det bra. Hun lukter jo politiker mer enn noen annen, sier Berntsen.

Karakter: C

Siv Jensen (Frp)

Et samlet panel beviste sin nøytrale holdning, da de innrømte at partilederen de har minst til overs for også var den som leverte best.

- Herregud, det gjør vondt i hjertet, men hun får en A av meg. Det er fordi hun er så god på å være konkret. Jeg er ikke enig forslagene, men i det minste vet jeg hva jeg ikke er enig i. Og det er mer enn hva jeg kan si om forholdet mitt til de fleste andre sine meninger, sier Sæverud.

- Hun er en dyktig politiker med dårlige meninger, hvis det er lov å si. Strake motsetningen av Grande, for når hun snakker er det ikke noen varme å kjenne. Men jeg forstår hva hun sier, fordi hun er så klar, sier Eide.

- Jeg er enig her. Det er åpenbart hva hun mener og det er lett å forstå. Jeg synes ikke flere skal være som politikeren Siv Jensen, men flere bør være som debattanten Siv Jensen.

Karakter: A

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook

Rundt 100 studenter hadde samlet seg i Storsalen på Studentersamfundet for å få med seg den tradisjonelle partilederdebatten. Foto: Richard Sagen