Går man inn i en klesbutikk som kvinne, er sjansen for å finne noe som passer ganske liten, ifølge klesdesigner og disputant Veronika Glitsch. Det skriver forskning.no.
I doktorgraden sin har hun sett på kvinners problemer med passformen på masseproduserte klær.
– Da jeg begynte å se på ulike studier, kom det fram to hovedgrunner til at folk ikke bruker klærne sine oftere. Den ene var at klærne var i dårlig kvalitet. Men den grunnen som ble oftest nevnt var problemer med passform og størrelse, sier hun.
Så mange armhevinger bør du klare
Lettere for menn
I doktorgraden sin har hun forsøkt å vise hvordan vi kan forbedre ett element i hvordan masseproduserer klær for kvinner, ved å bruke et steg i produksjonen på å tilpasse passformen til ulike kroppsfasonger.
– Ofte har mar man langt flere størrelser og passformer i herreavdelinga. Der kan man for eksempel ofte velge mellom forskjellige størrelser på snippen på en skjorte, sier hun til forskning.no.
I produksjonen av masseproduserte klær utarbeides prototyper som tilpasses en timeglassfigur. I avhandlingen nevner Glitsch en undersøkelse i USA som viste at kun 8 prosent av kvinnene der faktisk har en timeglassfigur.
Kim Kardashian tar podkast-sats
Følger ikke timeglasset
Glitsch har utdypet seg i passform som klesdesigner, og forteller at et viktig steg i masseproduksjonen er graderingen, som er når prototypen blir forstørret og forminsket til det antall størrelser som skal ut i butikken.
Glitschs prototyp følger ikke timeglassformen, men men såkalte «antropometiske» målinger av befolkningsgrupper. Det er gjennomsnittet av størrelsen i en befolkning.
Passformsteget, hvor man forsøker å få klesplagget til å matche gjennomsnittskroppen, er det Glitsch ønsker at klesprodusentene skal inkludere i sin produksjonsrekke.