Meklingen for mer enn 12 000 fagorganiserte bussjåfører starter tirsdag. Bussoppgjøret omfatter fire fagforbund og de to arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og NHO transport.

Yrkestrafikkforbundet, Norges Transportabeiderforbund, YS Spekter og LO stat har samordnet streikeuttaket i oppgjøret som omfatter mer enn 90 prosent av norske bussjåfører.

Følg trd.by på Facebook!

Kommersielle ruter

Passasjertrafikken på Oslo lufthavn Gardermoen og shuttletrafikken til hotellene vil stoppe opp dersom det blir streik.

I tillegg vil all rutekjøring i Trondheim sentrum stanse opp. trd.by har forsøkt å komme i kontakt med markeds- og kommunikasjonssjef i AtB, Grethe Opsal, men har ikke lyktes.

Det samme gjelder Kystbussen fra Kristiansand – Haugesund – Stavanger-Bergen og rutene til Norgesbuss på Østlandet bli rammet. Det samme gjelder rutene til Unibuss Ekspress.

Opptrappingsavtale

Partene står langt fra hverandre og fra arbeidstakersiden beskyldes NHO Transport og Spekter for å gå fra tidligere avtaler.

- Arbeidsgiverne løper fra enigheten vi har hatt siden 2007 om at bussjåførene skal ha en lønn på linje med industrien, uttalte 2. nestleder i Transportarbeiderforbundet, Dag-Einar Sivertsen da streikeuttaket ble kjent fredag.

Den felles forhandlingslederen for sjåførene, Linda Jæger, argumenterte for at sjåførene utsettes for knallharde rutetider med få pauser.

- Sjåførene må få tid nok til å gå på toalettet og strekke på beina etter mange timer i stolen, sier hun.

Ikke mer til sjåførene

Administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHO transport, sier de ikke kan gi bussjåførene mer enn andre grupper.

- Vi har tilbudt våre motparter det samme oppgjøret som andre har fått, og som andre grupper har akseptert. Vi har ingen grunn til å gå høyere med bussjåførene enn det andre grupper har fått så langt i årets oppgjør, sier Stordrange til NTB.

Han beklager utsiktene til en streik som lammer busstrafikken i Trondheim og som i første omgang går ut over kommersielle ruter.

- Vi er opptatt av å unngå en konflikt. En buss-streik går ut over tredjeperson i form av passasjerer som skal på jobb, studier eller på skole, sier han.

- Ikke eget sikkerhetsnett

Dersom det skulle bli full buss-stans på torsdag, så blir nok hverdagen for studenter i eksamenmodus ekstra stressende.

Dusken.no skriver at NTNU ikke har et eget sikkerhetsnett dersom streiken slår ut.

- Vi har ikke fokus på dette foreløpig, sa Jan Erik Kaarø, nestleder i kommunikasjonsavdelingen ved NTNU til dusken.no i april.

Han sa videre at NTNU skulle være oppmerksomme på situasjonen.

OVERSIKT: Slik kjører AtB-bussene på røde dager i mai.