- Vi vil lage en arena der vi kan invitere andre strikkeglade som vi ser opp til og respekterer. Vi vil støtte og vise frem de små produsentene, som gjerne har veldig unike og spesielle ting, forklarer Marte Hasselø (35).

Sammen med Pia Marlene Øye Amundsen (28), Marin Prestmo (28), Åse Marie Strand (27) og Christina Lernes (25) skal hun arrangere det første virkelig store strikkemarkedet i Trondheim. Selve markedet skal være på dagtid, og på kveldstid er det tid for «strikk og drikk» – der man kan strikke noen masker med noe godt i glasset.

- Der er det virkelig akseptabelt å strikke på fest, ler Pia.

Strikkende ildsjeler: Strikkepinnene går i ett sett når Trd.by er på besøk til arrangørene av byens nye strikkemarked. Marte Hasselø i front, med Pia Marlene Øye Amundsen strikkende i bakgrunnen. Foto: Line Pevik

38 000 følgere på Instagram

Strikkeentusiastene arrangerer markedet nå på lørdag på Byscenen, og forteller at de fant hverandre gjennom Instagram. Til sammen har de fem over 38 000 følgere på sine instagramkontoer.

Pia var første kvinne ut på Instagram i 2015, og har også den største følgerskaren.

- Jeg «spammet» alle vennene mine med strikkebilder, og fikk vel noen hint om at det ble litt kjedelig. Da opprettet jeg en egen konto for strikkingen, og kom i kontakt med Marin, forklarer Pia.

Venner gjennom Instagram: Pia Marlene Øye Amundsen (i rosa, egendesignet jakke, så klart) er dama bak den populære Instagramkontoen og nettbutikken med samme navn, Guttenogstrikkemor. Det er over 24 000 som følger det hun deler på Instagram. Foto: Line Pevik

Pia og Marin startet et månedlig strikketreff i Trondheim for to år siden. Oppmøtet er stort, med rundt 40 strikkere i snitt hver gang. På disse treffene er aldersspennet fra 17 til 70 år, men med en hovedtyngde av strikkere på rundt 30 år.

- Det er rett og slett et moderne husflidslag, der alle er velkomne, forklarer Pia.

17 ulike utstillere, fra nær og fjern

Skal vi tro arrangørene, vil Byscenen være fylt med garn fra tak til gulv på lørdag. Utstillere fra nær og fjern kommer tilreisende for å by på spesielle garntyper. Torsdag morgen har nært 200 på Facebook sagt at de skal komme, og over 400 er interesserte.

Eget design: Begge disse genserne har Pia Marlene Øye Amundsen designet selv. Under markedet på lørdag skal hun lansere nye oppskrifter for første gang, som skal være med i strikkeboka hennes som kommer på sensommeren. Foto: Line Pevik

Så langt skal 17 utstillere vise frem design og garn i all slags farger og varianter. Pia og Marin skal selv stå med egen stand under markedet.

Pia designer og skaper egne oppskrifter selv. Disse selger hun gjennom sin egen nettbutikk, og på sensommeren kommer hun med en helt egen strikkebok. Marin bruker kveldene på å håndfarge sitt eget garn i alle regnbuens farger, som også hun selger i sin egen nettbutikk.

- Vi har fått veldig fin respons fra utstillerne og alle vi har spurt. Så godt som alle har sagt ja til å være med, og flere har fortalt at de nærmest har sittet og ventet på at noe slikt skulle komme, forteller Åse Marie

Spente: Selv om interessen har vært stor, er arrangørene spent på hvor mange som dukker opp på lørdag. Foto: Line Pevik

Ideen om et eget strikkemarked i Trondheim kom for rundt et år siden. Likevel, plutselig for seks uker siden, ble det fart i sakene. Sted og dato ble bestemt, og garnprodusenter og designere ble kontaktet.

- Vi begynner med ett marked her i byen først, men vi har en drøm om en hel strikkefestival, med marked, kurs, foredrag og workshops, medgir Marte.

Håndfarget: Gjengens tallknuser, Marin Prestmo, bruker tiden om kveldene til å håndfarge sitt helt eget garn. Hun skal selv ha stand under markedet. Foto: Line Pevik

Det koster penger å arrangere marked fra morgen til kveld. Leie av lokale finansierer de fem selv, i tillegg til at utstillerne betaler en liten sum for å få være med. I tillegg selger de billetter til festlighetene på kvelden.

- For å si det sånn, dette er ingen gullgruve. Vi gjør ikke dette for pengene, ler Marte.