- Det startet med at jeg traff på to personer fra Litauen i Bymarka. De bodde i telt og det var veldig dårlig vær, så jeg inviterte dem med hjem. De holdt på med dumpster diving, og klarte ganske fort å fylle opp kjøleskapet mitt. Etter hvert ble det så mye mat der at vi måtte begynne å gi bort til naboer, sier Øystein Digre (36) til trd.by.
Lei av at folk kaster mat
Tre andre steder i Trondheim, ved NTNU på Gløshaugen og Dragvoll og på Svartlamoen, har privatpersoner satt ut kjøleskap hvor hvem som helst kan sette fra seg mat, slik at andre kan forsyne seg av det.
Øystein synes det er trist at det kastes så mye mat i dagens samfunn, og bestemte seg for å gjøre det samme.
- Jeg har plassert det utenfor huset mitt, og det har nå stått der i tre uker, sier han.
På denne kafeen lager de fredagstacoen av «kastemat»
Tomt på to-tre timer
Kjøleskapet i Ila har blitt svært populært, og nå tar det ofte ikke mer enn to-tre timer fra det er fylt opp, til det er tømt.
- Det er ofte vi som bor i nærheten som fyller det opp, og vi henter mye fra butikkenes konteinere. I tillegg virker det som mange privatpersoner har fått øynene opp for tiltaket. For noen dager siden kom det ei jente og fylte kjøleskapet med rester fra en studentlunsj, og tidligere har det kommet ferske brød som jeg antar er fra et bakeri i byen, sier han.
Øystein har i tillegg planer om å spørre skoler i nærområdet om de har mulighet til å gi fra seg mat og drikke som ellers ville ha blitt kastet.
- Det finnes sikkert flere bedrifter som kunne bidratt her også, ved å gi rester av lunsjer og lignende, sier han.
36-åringen forteller at det gjerne er studenter og folk med dårlig råd som forsyner seg av maten.
- Det har blitt godt mottatt. Dessuten skaper det litt sosialt liv, for folk stopper ofte der og snakker, det er trivelig. Det er nok rom for flere slike skap i byen, sier han.
Setter ut 100 gratis sykler i Trondheim
Startet nærverksted, driver med dumpster diving og lar backpackere bo hjemme hos seg
36-åringen er en aktiv mann, med mange baller i lufta. Ved siden av å sette opp kjøleskapet, har han startet Ila Nærverksted, hvor alle som trenger kan komme og lage eller reparere noe, og får da både hjelp og de får låne utstyr.
Han har også startet Facebook-gruppene "Dumpster diving i Trondheim" og "Loppemarkeder i Trondheim", alt på frivillig basis.
- Hjemme hos meg har jeg også et slags kollektiv. Her bor vi noen barn og noen voksne, og her tar vi inn mange backpackere som bor her på korttidsbasis, sier han.
Ved siden av alt dette har Øystein fast jobb i Nidarosdomens Restaureringsarbeider.
Vilde (23) bruker bare 3600 kroner i året på mat - resten finner hun i søpla
- Problematisk å velge kvantitet foran kvalitet
- Hvorfor gjør du alt dette?
- Jeg har tro på at det største miljø- og kulturproblemet vi har, er at vi velger kvantitet foran kvalitet. Det er ikke bare ødeleggende for miljøet og naturen, men det gjør også at vi ikke forstår verdien av å ta vare på ting. Vi tar jo ofte bedre vare på gjenstander som har gått i arv gjennom generasjoner, fordi det har så høy kvalitet. Derimot kan mange kjøpe en pakke med Gilde grillpølser, og ikke ha noe problem å kaste de to som ikke blir spist. Derimot spiser vi kanskje opp alt hvis vi kjøper en pakke kjøttrike pølser fra en lokal produsent, sier han.