De siste seks ukene har tolv videregåendeelever fra både Ole Vig i Stjørdal og Thora Storm i Trondheim jobbet iherdig i et gammelt verksted i Stjørdal.

- Vi ville være med på dette for å lære masse, og det har vi virkelig gjort disse ukene. Vi er jo et «rookie»-lag, og det er artig å få ferdig roboten, som nå sendes til Istanbul der vi skal konkurrere, forklarer John Ivar Bæverfjord, som er en av elevene i robotikk-laget - kalt Hell Robotics.

Den internasjonale konkurransen First Robotics Competition innledes med flere regionale mesterskap, som i Istanbul, der de beste går videre til finale i USA. Disse konkurransene er for elever på videregående skoler fra hele verden.

Hell Robotics er det første laget fra Norge som deltar, og det andre fra Skandinavia.

Robot på 50 kilo

Robotikk-laget ble dannet i september i fjor, så tok de kontakt med arrangørene av konkurransen. Elevene fikk tilsendt et robot-kit som besto av selve basen til roboten - hjernen og elektronikken. Med det som utgangspunkt begynte de å bygge.

- Vi hadde egentlig ingen i Norge å sammenligne oss med, så vi måtte finne ut av mye selv, forklarer Bæverfjord.

Seks uker senere sitter de med en fiks ferdig robot. I konkurransen skal roboten løse ulike oppgaver, som å plukke opp melkekasser som skal plasseres på vekter på en bane.

Roboten, designet for å kunne løfte opp og plassere melkekasser, veier 50 kilo og kan strekke seg til å bli nesten 2,5 meter høy på det høyeste. Foto: Privat

- Har dere fått noe tid til skolearbeid disse ukene da?

- Vi har vært åpen på at lekser må gjøres, det har vært viktig å være à jour med skolearbeidet. De fleste av oss reiser ned til konkurransen i Istanbul, noe skolen har vært veldig positiv til. Vi får ikke noe ugyldig fravær.

- Hva vil det bety om dere skulle vinne?

- Så langt har jeg ikke tenkt jeg, fokuset har vært å komme seg ned til konkurransen. Vi får vel en liten premie, sier Bæverfjord.

Elleve gutter - ei jente

Elevene har jobbet hardt for å skaffe sponsorer til robotikk-laget. Nå har de rundt 20 ulike sponsorer.

- De har hjulpet oss masse. Vi har ikke hatt noen personlige utgifter. Vi har vært veldig heldige med det, de dekker flytur og opphold for oss i Istanbul også.

De siste ukene har elevene tilbrakt alt fra tre dager i uka, til hver dag, i verkstedet for å få roboten ferdig i tide til konkurransen. Foto: Privat

Av de tolv elevene i robotikklaget er det elleve gutter - og ei jente.

- Hvorfor har dere ikke med flere jenter?

- Jeg tror det er flere gutter som vet at dette er en greie. Jeg tror at mange jenter har lyst, men som ikke vet at det er et tilbud. Målet er å få med flere jenter til neste sesong for å jevne ut, forklarer Bæverfjord.

Den regionale finalen går av stabelen i Istanbul fra 9. til 12. mars.

- Vi har kjempetrua. Vi har gjort alt vi kan, og alt kan skje.

Er det noe som engasjerer deg ekstra mye? Skriv til oss! Send debattinnlegg til trd.by@adresseavisen.no