Helene Myhre Østervold er bedre kjent som @helenemoo på Instagram, der hun har nesten 300 000 følgere. Hun har også gjort seg sterkt gjeldende med boka «Tur-retur Norge» (2021), som ble en real bestselger, med et opplag på 36 000 bøker. Boksalget førte blant annet til overskriften «Nå selger hun mer enn alle».

25. mai følger hun opp med ny bok, og denne gangen åpner hun virkelig van-døra på vidt gap – og avslører alle sine triks til hvordan man kan feriere sømløst i Norge i bil, helt på egen hånd.

Selv måtte hun overvinne en del frykt i dét hun begynte å begi seg ut på landeveiene alene.

– Sju år inn i denne friluftsreisen jeg er på, våget jeg i fjor sommer for første gang å sove alene i bilen. Det sier litt om hvor ubehagelig jeg synes det har vært, og hvor mye jeg krisemaksimerer ting i hodet, forteller friluftsentusiasten til NTB.

En god kanelbolle løfter turen, sier Helene Myhre Østervold. Foto: Privat

Selve kjøringen koser hun seg med, men det er på kveldene, når leggetiden nærmer seg, hun kan kjenne på et ubehag. Men hun har sine metoder: – Camper jeg alene, holder jeg meg som regel til campingplasser, eller litt i nærheten av andre folk, sier hun – og legger til at hun ved siden av skumle mennesker, også frykter farlige dyr, naturkatastrofer, sterk vind og ras.

– Eller at girspaken streiker og jeg ruller ned i vannet. Det foregår mildt sagt mye oppi hodet, så jeg prøver å avlede tankene med å holde meg opptatt helt til jeg skal legge meg, forklarer hun.

Følger opp bestselgeren fra 2021 med nye tureventyr: Helene Myhre Østervold holder ikke tipsene for seg selv, men deler flittig sine erfaringer fra turer med lesere og følgere. Foto: Bonnier

Skikkelig lavterskel

Og selv om Myhre Østervold nå fikser alenetilværelsen i bil, mener hun fortsatt at man skal vite hva man gjør når man legger ut på aleneferd.

– Jeg er for eksempel veldig glad for at jeg ikke folierte vanen min knæsj rosa da jeg kjøpte den for to år siden, men beholdt den som den svarte, klassiske snekkerbilen den ser ut som. Det føles litt tryggere å sove i noe som ikke åpenbart er en bobil. Går jeg tur alene, melder jeg alltid fra til noen jeg kjenner først, og jeg melder også fra når jeg er tilbake. Men jeg går ikke bredt ut med at jeg er alene på tur.

Helene Myhre Østervold er ute med ny bok. Den tipser deg om aleneferier – og hvordan du enkelt kan komme deg til naturperlene, på budsjett. Foto: Privat

At mange vil leve som henne, med friheten en slik rullende livsstil innebærer, er tydelig. På Instagram har Myhre Østervold svært mange lojale følgere.

– Jeg tror mange setter pris på at jeg er flittig på å dele, og ikke sitter på alle hemmelighetene selv; Både når det kommer til steder å besøke, hvilke turer man burde gå, hvordan man gjør ting enklest og billigst mulig – og hva man kan spise på tur, sier forfatteren. Og legger til at hun gjerne vil formidle at nye naturopplevelser er innen rekkevidde for de aller fleste.

– For eksempel viser jeg at man i bunn og grunn kun trenger en stasjonsvogn hvor setene kan legges ned – og en madrass til å legge baki, for rimelig transport og overnatting. Kort fortalt vil jeg folk skal kunne tenke «det der kan jeg også gjøre». Det skal føles skikkelig lavterskel.

Hun mener også at man ikke nødvendigvis må reise langt for å oppleve nye utsikter.

– En opplevelse av et sted handler ofte mer om hvem man er sammen med, hva man gjør og hvordan været er. Vær kreativ og tenk gjerne kortreist, råder hun.

Det beste – på lavbudsjett

Bøkene hun skriver kom til som et resultatet av at hun savnet moderne turbøker som retter seg mot yngre målgrupper.

– De som kanskje ikke har interesse av cruiseskip i Geirangerfjorden, museum, stavkirker og dyre hoteller med tre-rettes middag. En målgruppe som ønsker å oppleve det beste av Norge – på lavbudsjett.

I boken skisserer hun fram ulike reiseruter, og hun råder reiselystne til å være åpne på sin ferd.

– Ikke vær redd for å bli kjent med nye mennesker. Jeg har aldri møtt noen andre på veien som ikke er interessert i å slå av en prat. De beste turtipsene og veibeskrivelser til skjulte perler får jeg ofte gjennom å snakke med andre, og folk tar virkelig på seg et ekstra smil ute på tur.

Med naturen i fokus: Helene Østervold Myhre ruger ikke på turtipsene. Hun finner bortgjemte perler og ferierer på lavbudsjett – og deler med sine følgere og lesere. Foto: Simon Klovning

For mange er det kanskje en ekstra bøyg å legge av gårde når man ikke helt vet hvor man etter hvert skal «ankre opp». Men å finne seg et sted med utsikt, hvor det er lov å legge seg til, er ganske så enkelt – på grunn av allemannsretten, sier Myhre Østervold.

– Men så spørs det hvor opptatt du er av å finne en skikkelig fin utsikt fra senga. Jeg bruker gjerne en ekstra time på å finne de bortgjemte, mer unike plassene. Da kikker jeg rundt på kart for å finne veier uten så mye trafikk, og uten så mye bebyggelse, gjerne i nærheten av et vann så jeg kan starte neste dag med et morgenbad.

– Så må jeg slå et slag for norske campingplasser, som har utrolig mange fine beliggenheter. Det koster noen hundrelapper, men da får man litt luksus – som en varm dusj, et sted å ta oppvasken og toalett på kjøpet.