Mandag kom restaurantguiden White Guide Nordic 2017-18, som årlig kårer Nordens beste restauranter. Totalt er det 341 restauranter fra Norge, Sverige, Finland, Danmark, Færøyene og Grønland med i den fjerde utgaven av White Guide Nordic, og av disse er hele 65 restauranter norske.

Matblogger Aarti Kapoor: Slik lykkes du med indisk mat

To trønderske nykommere

På den norske lista er hele fem Trondheimsrestauranter med. Best ut av de trønderske restaurantene kom, kanskje ikke overraskende, Credo. Credo ble kåret til Norges femte beste restaurant, og har dermed falt en plass fra i fjor, like bak Re-Naa i Stavanger på fjerdeplass - restauranten til trønderske Sven Erik Renaa.

Videre har Røst Teaterbistro klatret opp fire plasser til en 21. plass, nykommeren Jossa mat og drikke havner på en 44. plass, To rom og kjøkken på 52. plass (44. plass) og Caya kommer med for første gang på en 59. plass.

Daglig leder og eier av Credo og Jossa mat og drikke, Heidi Bjerkan, er strålende fornøyd med at Jossa mat og drikke har kommet med på lista.

- Det morsomste er jo at Jossa er med, det er jo helt fantastisk, sier Bjerkan.

Disse oppskriftene er både enkle og koster nesten ingenting

Større konkurranse enn før

Credo har mottatt en rekke priser og bemerkelser for sin kokkekunst, og regnes for å være en av de beste restaurantene i Norden ifølge White Guide Nordic. Som 19-åring er Credo en av de eldste restaurantene som  er med i restaurantguiden, og med høyere poengsum enn tidligere år har Credo kvalifisert seg til Global Masters Level. Til tross for en plass lenger ned på lista, er Bjerkan klar på at det ikke er en dårligere plassering.

- Vi har rykket opp til Global Masters Level nå, som vi ikke lå på i fjor, på grunn av høyere poengsum. Selv om vi hadde fjerdeplassen i fjor, har vi en høyere poengsum i år. Vi fikk 36 av 40 mulige poeng på mat, og 17 av 20 mulige poeng på service, det er vi kjempefornøyd med. Det er enda høyere konkurranse i år, og flere restauranter har kommet med. Det gjør at vi har falt en plass på lista, men siden poengsummen er høyere har vi havnet på det øverste nivået og dermed gjort det bedre, sier hun.

- Med økningen i konkurransen har kvaliteten på restaurantene i guiden aldri vært bedre. De innovativeforberedelsene av lokale planter og dyr, sammen med økt fokus på grønnsaker og bærekraftig utvikling,plasserer Norden på toppkanten av gastronomi i dag, sier den engelske redakøteren i White Guide Nordic, Cole Ruth.

Gatefest

Credo og Jossa mat og drikke har sin siste åpningsdag i Ørjaveita i morgen, og stenger da dørene til de åpner igjen i nye lokaler i Lilleby forhåpentligvis i november.

- Vi kjører på med gatefest med grilling på lørdag, og tenker at det er en fin måte å si ha det på. Så håper vi flest mulig vil komme og delta.