Er du student og sliter du med vonde tanker i hverdagen? Føler du deg ensom og alene som student i Trondheim?

Du er i så fall ikke alene, forteller Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit).

- Det er en stor pågang til våre psykologtjenester, sier velferdsdirektør Espen Munkvik i Sit.

Følg trd.by på Facebook

Dobling siden 2004

Han forteller at de har sett en drastisk utvikling de siste 11 årene.

- Antallet har en dobling fra 2004 og fram til i dag. I 2004 var det 508 som tok kontakt, i 2015 var det 1074 personer, sier velferdsdirektør i Sit, Espen Munkvik.

- Har dere mulighet til å ta imot alle henvendelsene?

- Det er klart at vi har større etterspørsel enn det vi kan tilby, men det er aldri mer enn to uker ventetid, hevder Munkvik.

Og studenttallet har selvsagt også økt på de 11 årene, men det er ikke snakk om en dobling.

Munkvik forteller at Trondheim hadde rundt 28 500 studenter i 2004. I skrivende stund er det rundt 36 000 studenter her i byen.

- Kan ikke peke på en spesiell faktor

Så hva er grunnen til at pågangen har doblet seg?

- Det er det vi prøver å finne ut av. Vi kan ikke peke på en spesiell faktor til at det har blitt sånn, sier Munkvik.

- Mer bruk av sosiale medier. I løpet av disse årene har folk fått seg Iphone, Facebook, Instagram og Snapchat. Det gjør kanskje noe med hvordan man oppfatter seg selv, og kan føre til økt press, sier Munkvik.

- I tillegg har det jo blitt vanligere å snakke om psykiske problemer. Det har blitt mer legitimt og det har blitt større åpenhet om temaet. Det er nok også en viktig faktor, legger han til.

Ensomhet

Nylig skrev vi om studenten Amalie Helle, som inviterte vilt fremmede jenter hjem til seg selv via Jodel.

- Jeg vet at det sitter mange studenter og andre unge der ute som er ensom. Selv er jeg heldig, jeg har mange venner og sliter ikke med ensomhet, men det kunne like gjerne vært meg. At jeg skulle få så mange tilbakemeldinger hadde jeg ikke forventet, sa Helle til trd.by.

Amalie Helle inviterte ensomme personer hjem til seg selv via Jodel. Foto: privat/skjermdump/montasje!

Og Helles observasjoner om ensomhet blir bekreftet av Sit. De har gjort en undersøkelse som viser at 19 prosent av mannlige studenter og 10 av kvinnelige er emosjonelt ensomme. På nasjonalt nivå ligger gjennomsnittet på 16 og ni prosent.

Munkvik kom med følgende råd til dere som føler dere utenfor.

- Det er rett og slett prøve å ta kontakt med folk og være åpen for nye ting. Her finner du utrolig mange tilbud, om det så er kultur, idrett, politikk eller faglig virksomhet som interesserer deg. Vi har jo til og med et tilbud for folk som liker å kle seg ut som Stormtroopers, sa Munkvik.

- Så ser vi og at mottakelsen på studietida er viktig. At nye studenter blir tatt imot på en god måte. Fadderordningen er veldig viktig, la han til.