Nok søvn er viktig, ikke minst for ungdom som skal vokse og lære. Men selv om få stiller spørsmål ved påstanden, så vet både foreldre og ungdom at det er vanskelig å komme seg i seng i tide.

– Vi hjelper ikke ungdommene så godt på vei. Vi må vise at vi mener at nok søvn er viktig og legge opp et system som gjør at det er mulig å få den søvnen de trenger, sier Hysing, som er professor ved Uni Research Helse i Bergen.

Hun er en av foredragsholderne på en konferanse om ungdom og søvn i Oslo tirsdag, kalt ZZZ2016.

Følg trd.by på Facebook

Lange dager, korte netter

Hysing er kritisk til hvordan vi legger opp hverdagen, særlig for elever på videregående skole. Skoledagen begynner ofte tidligere enn før, samtidig som mange får lengre reisevei. Dessuten er trening og andre aktiviteter ofte lagt til senere på kvelden enn da barna var yngre.

– Når vi spør ungdom på videregående hvor mye søvn de bør ha, så svarer de cirka 8,5 timer. Det stemmer bra med det vi vet de trenger. Men på hverdager ligger de i snitt to timer under, sier Hysing, som understreker at det naturligvis er individuelle forskjeller.

Velkjente søvntyver er mobiltelefon, TV og PC. Rådet er at skjermene skrus av en time før leggetid, et råd professoren erkjenner kan være vanskelig å få til i praksis.

– Ikke legg deg sammen med mobilen. Det handler om at man skal assosiere senga med det å sove, sier Hysing.

Morgentrøtt? Her er radiostjernens beste tips til å komme deg opp grytidlig

Stine (20) kan sove 12 dager i strekk

Flere råd

Foreldre kan hjelpe hverandre ved å snakke om hvor sent det er greit at ungdommene sender hverandre meldinger, foreslår hun.

Å unngå å sitte med lekser og lese til prøver sent på kvelden er et annet råd.

Foreldre bør dessuten være oppe lenger enn barna sine og se til at de kommer seg i seng.

De voksne bør også gå foran med et godt eksempel, ved selv å legge bort mobilen og skru av TV og PC i god tid – og vise at de prioriterer søvn, anbefaler Hysing.

Ungdom som legger seg før 23, har best karakterer