Fra denne uka kan du installere det nye operativsystemet Ios 9 på din Iphone eller Ipad. Oppdateringen vil virke på Iphone 4S eller nyere, og på alle Ipad-er unntatt den aller første.

Noen av de nye funksjonene krever imidlertid at du har en Ipad Air, Ipad Air 2, Ipad Mini 4 eller Ipad Pro. Den kanskje aller største nyheten, splitscreen, virker bare med de tre siste.

Apple oppsummerer Ios 9-endringene i følgende fire punkter:

  • Inkluderte apper

  • Ipad-opplevelsen

  • Intelligens

  • Plattform

De inkluderte appene har fått en del forbedringer, som at huskelister enkelt kan gjøres om til sjekklister, eller du kan legge til bilder, kart eller lenker i notatene på en enklere måte.

Skisser med fingeren

I tillegg kan du nå tegne skisser i notatene ved hjelp av fingeren. Notatene synkroniseres på tvers av Ios-enhetene dine via Icloud.

For å legge til et bilde, kart, videoklipp eller en lenke i et notat, bruker du den vanlige dele-funksjonen. I stedet for å dele med for eksempel en Facebook-venn, deler du til et nytt eller et eksisterende notat. Du kan også starte kameraet mens du er i notat-appen for å ta bilder direkte til notatet. Har du brukt Microsofts Onenote, vil du se at Apples notat-app begynner å ligne mistenkelig.

Følg trd.by på Facebook

Kart mer lik Google Maps

Kartet har også fått nye funksjoner, som å holde deg oppdatert med kollektivtrafikken (gjelder utvalgte byer), i tillegg til at du kan finne interessante steder i nærheten.

Dette er funksjoner du kanskje har på Iphone allerede via appen Google Maps. For Android og Windows-brukere er dette gammelt nytt.

Nyheter i Ipad-opplevelsen

De nye funksjonene i Ipad er «Slide Over», «Split View» og «Bilde-i-bilde». «Slide Over» handler om at du kan trekke frem en ekstra app fra siden av skjermbildet. Hvilke apper denne slide-funksjonen virker med er ikke opplyst, men da vi forsøkte tjenesten virket den bare med et utvalg av Apples egne apper.

Du kan for eksempel svare på en melding uten å gå ut av appen du er inne i. Når du er ferdig med meldingen skyver du bare panelet ut av skjermen igjen. Slide Over vil ikke virke med eldre Ipad-er enn Ipad Air.

Følger Android og Windows med skjermdeling

«Split View» er en funksjon som minner om Slide Over, men her vil begge appene være aktive side om side.

Hvor mye av skjermen som skal være den enkelte app til del er det du som bestemmer. Denne funksjonen vil bare virke med Ipad Air 2, eller de kommende brettene Ipad Mini 4 og Ipad Pro.

Bilde i bilde, men bare for video

«Bilde i bilde» er en funksjon som virker med FaceTime eller videoavspilleren. I begge tilfeller vil videoer du ser på kunne legges som et lite bilde på toppen av det du jobber med.

Du trykker bare på hjem-knappen mens videoen er aktiv, og så legger videoen seg ned i hjørnet på skjermen din. Her blir den liggende, selv om du åpner nye apper.

Tilsvarende funksjoner finnes på flere Android- og Windows-produkter, også på mobiltelefoner. Her kan du i tillegg flytte på og skalere bildet.

Tastaturet har også fått nye funksjoner på Ipad. Det er lagt til en snarveislinje, du kan enklere markere tekst, og du kan legge til tastatursnarveier.

Markøren kan du enkelt flytte ved å stryke med to fingre hvor som helst på skjermen. Denne løsningen gjør hele skjermen til en slags «track pad», og er så vidt vi kjenner til noe Apple er alene om.

Resten av funksjonene i Ios 9 kan du også bruke på Iphone.

Mer intelligent OS

Intelligensen i operativsystemet er ifølge Apple blitt flere hakk bedre.

Smartere søkeforslag:

Søkeskjermen viser nå flere forslag, og viser blant annet kontakter, apper, steder i nærheten og nyheter som matcher søket ditt.

Kontaktene du snakker med oftest, eller som du har forestående møter med, vil dukke opp som forslag når du skal ringe. Om du har for vane å sjekke nyhetene om morgenen, vil snarveien til nyhetsappen dukke opp på søkeskjermen på den tiden du normalt sjekker nyheter.

På samme måte lærer telefonen hvilke apper det er sannsynlig at du vil komme til å bruke, og lister dem på søkeskjermen.

Gjenkjenner tilbehør:

Plugger du i hodetelefoner vil du kunne fortsette avspillingen der du var sist du brukte hodetelefonene, mens du kan få et annet forslag om du kobler deg til et lydanlegg over Bluetooth. Du kan også hoppe rett til den mest brukte musikkappen din fra lås-skjermen.

Lærer bruksmønsteret ditt:

E-post-appen lærer seg hvem du pleier å sende e-post til, og de adressene du vanligvis bruker dukker opp som forslag. Pleier du å sende meldingene til flere, blir de mest brukte kontaktene foreslått. Det samme gjelder kalenderinvitasjoner.

Oppdaterer uten å forstyrre:

Ios 9 har også fått smartere oppdateringsfunksjon, så små oppdateringer kan installeres automatisk på tider da telefonen normalt ikke er i bruk, som når du sover. Et mer smidigere OS gir også bedre batterikapasitet, i dette tilfellet mener Apple du vil få en time ekstra ut av batteriet før du må lade telefonen.

Bedre sikkerhet:

Sikkerheten er også hevet, med seks sifre som standard i passord, mot tidligere fire. I tillegg kan du benytte totrinns verifisering.

Siri snakker norsk:

Siri er ingen nyhet i Ios 9, men det er unektelig en fordel at hun omsider har lært seg norsk. Ved å snakke med Siri lærer hun deg bedre å kjenne, både med tanke på stemmegjenkjenning, og med hensyn til hvilke interesseområder du har.

Enklere å bytte fra Android

Sist, men ikke minst, det skal bli enklere å bytte fra Android til iOS. En egen app gjør flyttingen enklere, og flytter kontakter, meldingslogg, bilder, videoer, bokmerker fra nett, e-postkontoer, kalendre og bøker eller musikk som ikke er DRM-beskyttet.

Gratisappene du har på Android vil bli erstattet av tilsvarende apper fra iTunes. Betalappene havner i en ønskeliste, så du enkelt kan kjøpe dem en gang til. Vi har foreløpig ikke fått mange erfaringer med den endelige versjonen av Ios 9, men vi har brukt betaversjonen en stund:.

Synes du det er deilig uten reklame på Instragram? Jaja, snart er det slutt på det.