Noen kunstige søtstoffer kan øke risikoen for alvorlige sykdommer, viser ny studie.
Illustrert vitenskap omtalte studien først.
Ifølge studien kan nemlig noen kunstige søtstoffer forstyrre blodsukker og bakterieflora i tarmen.
Hvem i parforholdet tror de er morsomst?
Det er ikke første gang forskere har sett en uheldig virkning av kunstig søtstoff på tarmbakterier.
Store endringer
Den nye studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell.
1300 personer ble screenet før 120 forsøksdeltakere sto igjen. De unngikk alle normalt søtstoffer i hverdagen, men ble nå delt inn i seks grupper som daglig skulle innta 0,25 gram av enten aspartam, sakkarin, stevia eller sukralose.
Her oppdaget forskerne at alle fire søtstoffene førte til store endringer blant mikroorganismene i tarmen allerede etter 14 dager. Sukralose og sakkarin svekket også kroppens evne til å omsette glukose.
Drikker du mye lettbrus? Det kan være dårlig nytt for tarmen din
Det kan øke risikoen for å utvikle diabetes eller hjerte- og karsykdommer, skriver Illustrert vitenskap.
Sukralose finnes i drikkevarer, men er også det mest utbredte søtstoffet i kosttilskudd som proteinpulver, aminosyretilskudd og proteinbarer med redusert sukker, skriver Proteinfabrikken selv om søtstoffet.
De samme endringene ble ikke funnet med stevia eller aspartam, som ofte blir brukt i lettbrus.
Forsker: Sukker er fortsatt verst
Eran Elinav ved The German Cancer Research Center er en av forskerne bak studien. Han sier i en pressemelding at de antar at effekten av søtningsmidlene vil variere fra person til person.
Hvorfor liker vi sukker bedre enn søtningsmidler?
Forskerne understreker også at det trengs flere større studier for å forstå mer om hva disse funnene betyr. Men:
– Vi må øke bevisstheten om at kunstige søtningsmidler ikke er uten påvirkning i kroppen, som vi opprinnelig trodde, sier Elinav i pressemeldingen, før han fortsetter:
– I mellomtiden må vi fortsette å søke etter løsninger på søtsuget vårt, samtidig som vi unngår sukker, som helt klart er mest skadelig for vår metabolske helse, sier Elinav, som personlig anbefaler vann.