Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.

Han er redd koronatrøtthet gjør at vi glemmer oss.

– Hvis du lar PC, skjerm og headset stå på om natta kan det ende i brannkatastrofe. Derfor skal alt utstyr slås av når du legger deg – uten unntak. Hvis det begynner å brenne på hjemmekontoret er det stor fare for at liv kan gå tapt, sier han.

– Skru av

Han får støtte fra Trygg hjemme-koordinator Anniken Lie i Trøndelag brann- og redningstjeneste. Hun peker på at hjemmekontoret betyr flere elektroniske duppeditter og skjøteledninger.

– En gyllen regel er at du ikke skal lade for eksempel mobilen når du sover. Det samme gjelder hjemmekontor-utstyr. Det meste som er strømførende har en liten brannfare knyttet til seg, sier Lie.

Trygg hjemme-koordinator Anniken Lie i Trøndelag brann- og redningstjeneste. Foto: Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Hun forklarer at de ønsker minst mulig strømføring om natta. Alle elektriske gjenstander er strømførende så lenge de står i stikkontakten. Lie anbefaler derfor alle å skru dem av når du sover eller ikke er til stedet.

– Legg også til rette for sunn bruk av skjøteledninger. Ikke ha mange koblet opp mot hverandre, og ha gjerne en med «av og på»-knapp. Du kan også kjenne på ting om de er veldig varme, eller om ledninger har fått klemskader eller er brunsvidd. Da bør man kjøpe nye.

Ikke gitt at du merker faren

Brannekspert Øren peker på at mange er lei av å jobbe hjemme nå. Det er derfor lett å smelle igjen datamaskinen og glemme den når arbeidsdagen er over.

Også han peker på at skjøteledninger blir hyppigere brukt på hjemmekontoret.

– Du har gjerne merket hvor varm en laptop kan bli på fanget i sofaen? Du vil ikke at det skjer om natta når du ikke har kontroll. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent. Du bør ikke lade mobilen om natten engang, så hvorfor skulle det være annerledes med hjemmekontoret, spør Øren.

Ingen økning

Tall Trd.by har fått tilsendt fra Trøndelag brann- og redningstjeneste viser at det ikke er noen klar sammenheng mellom hjemmekontor i koronatiden og antall utrykninger til brannhendelser i boligbygg.

Noen måneder er det flere utrykninger enn andre, men kurven ligger ikke jevn over hele hjemmekontor-perioden.

I november 2020 rykket de ut til 26 branner i november, og 22 i samme måned 2019. I mai i fjor rykket de ut til 11, mens de i mai 2019 rykket ut til 23.

– Når folk er mer hjemme, endrer adferden seg, men vi har ikke nødvendigvis sett dette på statistikken. Vi anbefaler alle å ta vasken på dagtid i stedet for på kvelden når du ikke er hjemme eller på natten når du sover.