AtBs nye reklamekampanje får mye kritikk i sosiale medier. I reklamen ser man en illustrasjon av en gutt som sitter på bussen og gjør lekser, mens den andre viser ei jente som sminker seg.

- Jeg synes reklamen både er dum og fordummende. Den spiller på inngrodde, gammeldagse kjønnsstereotypier hvor mannen gjør viktige og fornuftige ting, mens kvinnen kun er opptatt av det overfladiske, som shopping og sminke, sier Palmer til trd.by.

Lik trd.by på Facebook!

- Gutter drar også på handletur

Palmer har engasjert seg i mange saker der kjønnsdiskriminering er tema. Spesielt har hun kritisert barnebøker der jenter og gutter blir fremstilt på det hun kaller for en gammeldags måte.

- Jenter gjør også lekser! Kvinner gjør viktige ting. Gutter drar også på handletur. Menn gjør også "uviktige" ting. Egenskaper og interesser har ikke kjønn, sier hun.

Mange har reagert på akkurat dette, spesielt på AtBs Facebook-side. Kommentarene har haglet inn, og forlagsredaktøren mener AtB bidrar til at flere ser på kvinner og menn på en utdatert måte.

- Den forteller at gutter/menn er viktige, de jobber, gjør fornuftige, produktive ting, sørger for gode karakterer og dermed en god jobb. Jenter/kvinner derimot, er overfladiske, de er utseendefokuserte og sitter heller og sminker seg enn å gjøre lekser. Vi vet alle at virkeligheten ikke er slik. Vel, alle bortsett fra markedsavdelingen til AtB, sier Palmer.

Foto: skjermdump

Mener AtB kunne brukt andre eksempler

Palmer tror ikke måten gutten og jenta blir fremstilt på er tilfeldig.

- Det er tydelig at AtB ikke engang har tenkt tanken på at dette er problematisk, når de svarer meg på Facebook at "det ikke var meningen". Da lurer jeg litt på hvordan de har tenkt at vi skal oppfatte annonsen. Legg forresten også merke til hvordan mannen sitter og får ta stor plass, mens jenta på handletur sitter pent med beina samlet. Det er også er kraftig signal å sende, sier hun.

- Hva kunne de ha gjort annerledes?

- Våget å leke med, eller sett bort ifra kjønnsstereotypiene i stedet for å forsterke dem. De kunne også brukt andre eksempler enn de aller største kjønnsklisjeene, sier hun.

Foto: skjermdump

- Helt tilfeldig

AtB skriver i en mail til trd.by at intensjonen med denne kampanjen er å synliggjøre fordelene med å reise med buss, og hva man kan gjøre om bord.

- Kampanjen er satt sammen av flere ulike bilder som viser folk i ulike situasjoner. At det er en gutt som gjør lekser og ikke en jente er helt tilfeldig. Det er beklagelig at noen oppfatter dette som kjønnsdiskriminerende, skriver markeds- og kommunikasjonssjef i AtB, Grethe Opsal.