Berit Katrine Lending Hopøy fra Buøy i Stavanger går sitt siste år med legestudier i Slovakia. I oktober oppdaget hun og ektemannen Vegard Hopøy at de ventet sitt første barn.

– Etter eksamen var ferdig skulle jeg og de nærmeste som visste om at jeg var gravid gå på ultralyd, forteller Berit Katrine. Hun var da i sin 12. uke av svangerskapet.

– Jeg var inne alene først, og merket fort at det var noe galt. Jeg har jo gjort det selv og sett hos andre at det ikke er noe inni der lenger.

Legene sa de ikke kunne se fosterstrukturer på ultralydbildene og at fosteret hadde utviklet seg feil. Det var bare en stor klump.

Ektemannen Vegard fløy til Slovakia samme dag, og to dager etter var Berit Katrine operert og ute av fare.

– Klumpen hadde mange blodårer, og legene sa det var stor fare for blødninger. Hvis jeg begynte å blø, kunne det være farlig og jeg måtte gå rett til sykehuset. Da var det godt å ha Vegard hos meg.

Vanligere enn man tror

Ifølge Helsenorge.no ender 10 til 30 prosent av alle svangerskap i spontanabort. 97 prosent av tilfellene skjer i løpet av de første 12 ukene.

Årsaken til spontanaborter blir sjeldent undersøkt, men flesteparten av tilfellene skjer på grunn av genetiske problemer hos barnet som hindrer det fra å vokse normalt.

Og det var det som skjedde i Berit Katrine og Vegards tilfelle. Etter operasjonen kjente de begge på en stor sorg. Berit Katrine hadde i tillegg store fysiske reaksjoner.

– I løpet av de tre første månedene av et svangerskap forandrer kroppen seg veldig. I slutten er det helst magen som forandrer seg. Så jeg kjente fortsatt på alle tingene som skjedde med kroppen, men med viten om at det ikke er noe inni der lenger, forteller hun.

Hun tror at menn kan lettere gå videre etter en spontanabort fordi de ikke kjenner det på kroppen på samme måte.

– Det er jo min kropp det skjer med. I begynnelsen var det mye brystene jeg kjente det på, og jeg hadde kramper – som menssmerter, heftige menssmerter. Og jeg hadde blødninger som varte helt til menstruasjonen var normal igjen. Jeg ble hele tiden påminnet det som hadde skjedd.

Viktig å snakke om det

De aller fleste som opplever en spontanabort kan få friske og sunne barn senere. Det er det viktig å snakke om, mener Berit Katrine. 12. desember delte hun hennes og ektemannens historie på sosiale medier, og etterlyste mer åpenhet om temaet.

«Dersom vår opplevelse kan gjøre at bare ett menneske føler seg mindre alene – så var det virkelig verdt å dele. Vi snakker åpent om vår opplevelse – ta gjerne kontakt,» skriver hun.

– Når det snakkes om abort er det som regel selvbestemt abort man snakker om. Det diskuteres lite om spontanabort, noe som faktisk skjer enten man vil det eller ei.

– Jeg syntes det er viktig at folk som opplever spontanabort ikke skal tro at det er deres feil. Det er jo ingenting å skamme seg over, mener Berit Katrine. Hun tror mange føler på nettopp en skamfølelse, og at de derfor ikke vil prate om det.

– Jeg tror noen tenker det er deres feil, eller at noen tenker litt sånn, hvorfor meg? Er det noe galt vi har gjort? Noen vil kanskje heller ikke vil snakke om det fordi det er tøft. Det suger virkelig når det står på. Vi ventet litt med å fortelle om det fordi vi følte det var nok med at de nærmeste spurte om det. Vi rakk liksom ikke å ikke tenke på det når alle snakker om det.

 Kan folk fortsatt ta kontakt med deg hvis de trenger noen å snakke med om spontanabort?

– Absolutt! Jeg er veldig åpen for kontakt.