Onsdag kveld la den kristiansandsbaserte bloggeren Kristina Andersen ut et blogginnlegg, hvor hun forklarer hvorfor hun ikke kommer til å reise på frivillighetstur til Sør-Afrika for å jobbe med løver likevel. Hun advarer alle sine lesere mot å gjennomføre et lignende opplegg.

Lik trd.by på Facebook

«Hvem skulle tro at man reiser ned til Afrika i den beste tro om at man skal hjelpe disse nydelige dyrene, mens sannheten egentlig er at man bidrar til at løver avles opp i fangenskap, før de selges som jaktbytter? (…)I Sør-Afrika er det over 200 gårder som driver oppdrett av løver, mange av gårdene tar imot nettopp turister og frivillige, mens andre gårder opererer mer i det skjulte. Turister og frivillige lokkes av muligheten for å kunne kose med søte løveunger, få følelsen av å hjelpe og bidra – men sannheten er en totalt annen. Disse løveungene skal ikke bare selges for å bli drept. De har også blitt skilt fra moren alt for tidlig – nettopp for å dra inn penger via frivillige.»,skriver hun på bloggen sin.

– En av de mest brukte metodene er pil og bue

Bloggeren skriver videre at disse løvene blir benyttet til såkalt canned hunting, som er «jakt i en boks», som skal koste fra 200.000 kroner og oppover for jegere som ønsker et løve-trofé.

Kristina Andersen skriver om løve-frivillighet på bloggen sin.

– Blir uvel av hvor grusomt det er

– Dette er en ekstremt bortgjemt industri som lurer frivillige – mennesker som ønsker å gjøre en forskjell, inn i noe de aldri ville støttet. Jeg blir helt uvel av hvor grusomt det er, forteller Kristina over telefon til KRSby.

Hun skrev om temaet først og fremst fordi hun selv hadde valgt å reise ned i løpet av en måneds tid, med et sterkt ønske om å hjelpe løver og dyr. I tillegg hadde hun sett flere andre bloggere og venner som gjorde det samme, og det så helt fantastisk ut.

Kristina nevnte derfor på bloggen at hun skulle reise til Sør-Afrika. Et par advarende kommentarer fra ei jente fikk henne til å søke på canned hunting, som førte til mer research om industrien.

– Det var mange som ikke visste om dette

– Da fant jeg fort ut at en slik reise er helt uaktuell for meg. Hvis jeg hadde støttet opp om et prosjekt som direkte bidrar til dyremishandling, hadde jeg aldri tilgitt meg selv. Om jeg gjennom bloggen også hadde påvirket tusenvis av jenter til å gjøre det samme, hadde det vært helt tragisk.

Responsen har ifølge Kristina vært helt ekstremt, med over 350 delinger på Facebook, og kommentarer som har strømmet inn.

– Det var mange som ikke visste om dette. Flere har sagt at de hadde planlagt å reise i nærmeste fremtid, men ombestemte seg etter å ha lest det jeg skrev, forteller bloggeren.

– Vi er kjent med denne industrien

GoXplore Norge er en av operatørene som tilbyr frivillighetsreiser til blant annet Sør-Afrika, for å jobbe med blant annet løver.

– Vi er absolutt kjent med denne industrien, og har nettopp hatt en stor opprydning i programmene våre. Ingen av programmene vi fjernet har vært involvert med Canned hunting. Den industrien er helt klart et reelt problem, som vi selvfølgelig ikke ønsker å støtte. Jo mer fokus det blir på denne industrien, jo bedre er det. Om flere blir klar over problemet, kan vi sammen jobbe mot å gjøre det ulovlig, forteller Siril Sjøflot, daglig leder i GoXplore Norge.

Løvene gps-trackes

GoXplore Norge sier de føler seg helt sikre på at de ikke samarbeider med programmer som selger løver, og forklarer at de tidligere hatt programmer som har hatt løyve til å selge løver, men disse er da blitt solgt til dyreparker eller andre reservater rundt i verden. Sjøflot forteller at de er nøye på hvilke programmer de samarbeider med, og at de jevnlig har samtaler med sine partnere.

– Løvene på gårdene vi samarbeider med gps-trackes og det lages lister underveis, om hvor løvene havner. Vi har besluttet å ikke inkludere partnere som selger løver, selv de som har løyver til å selge der alt er lovlig. Vi har nå mer fokus på konservering, sier Sjøflot.

– Hva legger du i ordet konservering?

– For eksempel lion breeding, hvor det avles opp løver i en firestegs-satsing for å få løver ut i villmarken igjen, i samarbeid med ALERT.

– Noah argumenterer med at det ikke er klart bevist at noen løver fra slik type oppdrett faktisk rehabiliteres tilbake til naturen, og at bevaring ikke er reelt. De mener også det er slik at tamme løver med stor sannsynlighet ikke vil fungere i naturen igjen?

– Det er ikke sånn at løvene i steg én settes ut. Som Noah sier, kan man ikke sette ut tamme løver. Det vil ikke fungere, og er ikke forsvarlig for menneskene rundt dyrene, eller dyrene selv. I hvert av de fire stegene får løver mindre og mindre kontakt med mennesker. Man har dessverre ikke kommet til steg fire ennå, men det jobbes det med. Det ultimale målet er at løver som blir født, vokser opp uten innblanding av mennesker, og dermed bidra til at den ville løvebestanden øker, svarer Sjøflot.

– Vi kan dessverre ikke forsikre oss om at krypskyttere ikke går inn i et naturreservat og skyter dem der. Jeg skulle gjerne likt å si at det ikke kommer til å skje, men det er alltid en mulighet for at det vil skje, uansett hvor mange forholdsregler som tas, legger hun til.

– Har dere vurdert å avslutte dette programmet helt?

– Vi har ofte en gjennomgang av programmene våre, basert på både deltakertall, og hva gårdene driver med. Om fokuset på det disse gårdene driver med, blir endret til noe vi ikke kan stå for, så vil vi fjerne dem uansett om deltakertallene er høye eller ikke, avslutter Sjøflot.

Ny kampanje for å kastrere katter: - Vi klarer aldri å hjelpe alle

– De må legge frem harde beviser

Leder i Noah, Siri Martinsen, sier at GoXplore Norge er en av aktørene som Noahs frivillige har vært i kontakt med, og selv føler seg lurt av.

Siri Martinsen i Noah.

Martinsen forteller at det omtrent ikke finnes eksempler på løver som har blitt bærekraftig rehabilitert ut til fri natur. Hun sier det nesten ikke finnes noen steder hvor man har løveunger som kan bli klappet, som har rent mel i posen.

– Det er en illusjon som selges. Aktører som GoXplore kan ikke bare komme med generelle betraktninger om «steg». De må faktisk legge frem harde beviser om at ingen av løvene er brukt til jakt, og dokumentere livsløpet til hvert enkelt dyr. Det å radiomerke løver beviser ikke nødvendigvis at dyrene får leve i det fri, for med gps på løvene er det lettere å jakte på dem også.

– Dyrene er dømt til å dø

Hun forteller at å avle opp løver til canned hunting er en industri som har pågått over lang tid, men som folk ikke har vært kjent med før de siste årene. Hun forteller at temaet er veldig aktuelt nå, som CITES-reglene for truede dyr skal endres.

– Tamme dyr som settes ut i innhegning, eller ut i naturen med det formål om å snarlig etterpå bli jaktet på, er dømt til å dø fra starten av. Noen argumenterer med at man driver med oppdrett av løver siden arten er truet i vill tilstand. Det er ikke sant. Denne industrien grovt uetisk og går utover dyrenes livskvalitet og liv. Å bevare dyr er å la dyr i frihet være i fred – ikke å avle dem opp i fangenskap.

– Frekt hvordan de reklamerer for seg selv

Martinsen nevner også dokumentaren «Blood Lions», som Kristina også oppfordrer sine lesere til å se.

– Her har filmskaperne gått undercover, inn i bransjen, og avdekket at dette er en storindustri hvor dyrene lider, beskriver Martinsen.

Hun sier at det er grovt og hjerteskjærende hvordan industrien behandler dyrene, men også frekt hvordan de reklamerer for seg selv med ord som «vern av dyr».

– De lokker unge mennesker som ønsker å gjøre en innsats for dyr, til betale for å komme å jobbe gratis med dette. Det eneste de gjør er å bidra med penger og gratis arbeidskraft til oppavl av canned hunts.

DYREBESKYTTELSEN: - Hadde vi hatt kapasitet kunne vi tatt inn 100 så langt i sommer