trd.by Ole-Fredrik Lambertsen
trd.by Ole-Fredrik Lambertsen
Ole-Fredrik Lambertsen

6. oktober er «D-dagen». Og Simon Hesjevik (25) er spent.

– Det er veldig nervepirrende, sier 25-åringen fra Malvik.

For da lanserer han et dataspill – som Hesjevik har kokt sammen i Trondheim, men som han faktisk startet med å utvikle helt på andre siden av kloden.

Spillet til Hesjevik heter «Nonno Lorenzo» og beskrives som et avslappende kosespill.

Her styrer du en italiensk pizzakokk som dyrker grønnsaker, lager og leverer pizzaer mens du forsøker å gjøre en liten italiensk landsby lykkelig igjen.

Lav timelønn

Ideen kom da han og kjæresten bodde og studerte i Australia.

Miriam Frøiland Haug
Miriam Frøiland Haug

– Det var en pizzeria som vi dro til hele tiden. Vi ble gode venner med en som jobbet der, som het Lorenzo. Det ble en intern vits, men navnet klinger bra, sier Hesjevik om inspirasjonen til spillet – og navnet.

Her fikk Hesjevik prøve seg som pizzakokk.

I 2021 flyttet de hjem til Trondheim, hvor Hesjevik fikk seg jobb som utvikler i Polaris Media, som eier Adresseavisen og Trd.by.

Alt av spillutvikling har foregått på fritiden, og Hesjevik anslår å ha brukt tusenvis av timer på det.

– Timelønna med spillet er nok veldig lav. Vi kan si det er snakk om noen kroner, sier Hesjevik og ler.

– Jeg lager spill fordi det er gøy, og jeg lager spill som jeg kunne tenkt meg å spille selv, legger Hesjevik til.

I dagene før lansering er det testing, testing og atter testing. – Du blir ganske lei, sier Hesjevik. Foto: Ole-Fredrik Lambertsen

Norges største spillnettsted, Gamer.no, har omtalt spillet som at det «kan være Norges svar på Stardew Valley», et superpopulært spill som er solgt i over 15 millioner eksemplarer.

– Det er ganske store ord fra dem. Jeg ble egentlig litt nervøs da de sa det, sier Hesjevik om beskrivelsene spillnettstedet ga i august.

Spillkritiker imponert

Rune Fjeld Olsen, spilljournalist i Level Up Norge og spillanmelder i NRK, har også fått med seg omtalen. Han er imponert.

– I alle fall siden han er alene. Det finnes mange bra verktøy for å lage spill. Det er fullt mulig, men å beherske alle ferdighetene som må til for å lage spill, er veldig imponerende, sier Olsen.

Rune Fjeld Olsen sier det ikke er altfor ofte det blir gitt ut nye spill fra norske utviklere på Steam, i alle fall ikke fra enkeltutviklere som Hesjevik. Foto: Skjermdump / Level Up på Youtube

Han ser ikke bort ifra at spillet finner sitt publikum.

– Det er mange som tråler etter gode indiespill laget av enkeltutviklere – spill som er utenfor allfarvei. Det kan plutselig bli en suksess, og spill som handler om «farming» og matlaging er veldig populære om dagen, sier Olsen, som kan fortelle at Norge fortsatt regnes som en miniputt i spillutviklingverden.

– Særlig sammenlignet med Sverige og Finland, men også Danmark. Det er en utakknemlig jobb å lage spill. Du tar en stor risiko, men det er gøy å se at folk prøver i norsk spillbransje og at det kommer nye talenter som melder seg på banen, sier Olsen.

  • Se traileren til spillet her:

Nonno Lorenzo utgis på spillmarkedet Steam, og vil være spillbart på alle PC-operativsystemer.