For ganske nøyaktig to år siden fikk Fredrik Ive Pedersen (29) og Emil Espnes Asbjørnslett (30) høre om en gründer fra Nord-Trøndelag som hadde laget en type varmeteknologi til ei nakkepute.

- Vi kokkelerte deretter videre for å finne andre bruksområder som kunne gjøre denne teknologien mer tilgjengelig og brukervennlig, sier Ive Pedersen til Trd.by.

Sikter på å fjerne landeplage

De koblet på tredjemann, Rasmus Fannemel (28). Et halvt år senere ble startup'en Heat Experience startet, og for tre måneder siden lanserte de sitt første produkt. Varmevesten.

- Med varmevesten lar vi alle som fryser benytte seg av denne teknologien.

Siden da har de solgt over 350 produkter. Gründerbedriften designer og produserer varmeklær med integrerte karbonfibertråder og batteri, som hjelper til med å holde på varmen på kjølige dager. I kveld klokka lanseres varmesålen.

- Den skal redde oss fra en stor landeplage. Nemlig kalde føtter, sier Asbjørnslett.

Sålen er designet med et integrert batteri plassert midt under foten, i tillegg har de fylt hælen med støtabsorberende gel.

- Vi har lyttet til tilbakemeldinger og ønskede forbedringer sammenlignet med andre varmesåler på markedet. Etter flere runder med testing hos pilotbrukere føler vi oss sikre på at den vil stå til forventningene.

Vesten kommer i modeller til begge kjønn, og batteriet kan du se til høyre. Foto: Collage Trd.by/Heat Experience

For friluftselskere

Begge produktene fra Heat Experience er designet for å passe de som liker å være utendørs, og bakgrunnen for plagget er nemlig at de tre mennene bak selskapet også er over gjennomsnittet opptatt av friluftsliv.

- Vi så et forbedringspotensial i markedet når det gjelder mellomlagsplaggene, forklarer Ive Pedersen.

Han viser til at det allerede finnes store norske aktører både når det gjelder ullundertøy og jakker, og nevnte vest skal dermed fungere som et mellomlag mellom disse to.

- Den tåler store temperaturforskjeller, og da slipper man kanskje å pakke tre forskjellige ullgensere i sekken. Kanskje man slipper å ta med seg sekken i det hele tatt.

Dette er sålen Heat Experience tenker å utrydde landeplagen, kalde føtter, med. Foto: Heat Experience

Innovativ på eget felt

Trd.by spurte ekspert på blant annet innovasjon, Øystein Widding, om hvor viktig det er å være innovative som startup. Han jobber på NTNUs Entreprenørskole som professor i innovasjon og entreprenørskap, og på instituttet for industriell økonomi og teknologiledelse.

- Innovasjon er jo selve grunnlaget for en startup. Det at man har noe som skiller seg ut blant de man konkurrerer mot. Enten man er litt bedre, eller billigere så er det å være innovativ, sier Widding.

Han definerer innovativitet som noe som er nytt, nyttig og at det er nyttiggjort.

- Det at det blir nyttiggjort betyr at noen kjøper det og har bruk for det. Men de tre n'ene gjør at noe er innovativt.

Han legger til at det må ikke være snakk om radikale oppfinnelser, men at det også kan være små forbedringer som kan gjøre et produkt innovativt.

- Hva synes du om produktet til Heat Experience?

- Med alle forbehold så høres det innovativt ut, sier Widding som ikke har hørt om produktet før Trd.by ringer.

- Hvilken effekt har det å være innovativ på områder man engasjerer seg for?

- Å kommersialisere produkter og tjenester handler om å kunne gå den lange mila. Det vil si at man har stayerevne og holder ut hardt arbeid og mye motgang. Dersom man jobber med noe man i utgangspunktet er interessert i, eller blir interessert i, er det en stor fordel, sier professoren.

Mye hardt arbeid

Ive Pedersen, Espnes Asbjørnslett og Fannemel har alle tre veldig forskjellige bakgrunner, og passer derfor på hver av sine områder innenfor Heat experience.

Espnes Asbjørnslett er bedriftens daglige leder, og han har en bakgrunn innenfor bedriftsøkonomi og han har drevet butikk i flere år. Selv har Ive Pedersen en bakgrunn innenfor film, og har en interesse for markedsføring.

- Rasmus har en mastergrad i industriell design fra NTNU, og han skrev masteroppgave om mellomlag. Så han tar seg av teknologien.

I dag arbeider de tre gründerne på fulltid med bedriften.

- Fra januar i år har vi jobbet 100 prosent med bedriften. Selv om vi egentlig har jobbet 100 prosent siden starten, men alle vi tre hadde i starten deltidsarbeid ved siden av. Så vi jo jobbet jo egentlig 150 prosent, forteller gründeren.

Selv jobbet Ive Pedersen med selskapet i ukedagene, i bar i helgene.

- Det hørtes tungt ut?

- Jo det var det, men man klarer å motivere seg når man jobber mot et mål. Så blir man gjerne litt mer resultatorientert.

Gründerne har også med seg praktikant Frida Eide Hansen. Hun studerer Kreativ markedskommunikasjon på Høyskolen Kristiania i Trondheim.

- Hvordan trives du i praksis hos Heat Experience?

- Jeg trives veldig bra. Her får jeg praktisert alt det jeg har lært på skolen, sier 22-åringen til Trd.by.

Frida Eide Hansen studerer Kreativ markedskommunikasjon på Høyskolen Kristiania i Trondheim. Hun trives med å ha fått praksisplass hos Heat Experience.

Satser på gründere

Heat Experience lanserer produktet gjennom DNBs startskudd.no som er en av bankens satningsområder. Startskudd gir norske aktører mulighet til å få finansiering og til å få testet ut interessen for sine produkter.

- Heat Experience er et veldig spennende selskap som har et spennende produkt og har vist at de forstår seg på crowfunding, sier ansvarlig for Startskudd i DNB, Lars Marthinsen.

Tidligere har trondheimsselskapet brukt amerikanske Kickstarter, men Marthinsen er glad for å ha fått de over på en norsk crowdfunding-plattform.

Startskudd har eksistert siden april i år, og er en tjeneste rettet mot gründerbedrifter og startiups.

- Startskudd skal blant annet hjelpe nye selskaper å verifisere interesse og skaffe penger til å få produktene sine i produksjon.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook