Olav Schewe (27) er tidligere student ved NHH i Bergen, University of California og University of Oxford. I fjor ga han ut boka "Superstudent", hvor han gir sine tips til effektiv læring. For tiden er han finanstrainee i DNV GL, og befinner seg i Singapore.

- Hvordan utnytter man eksamenstiden best mulig?

- Det enkleste man kan gjøre er å skaffe seg oversikt over hvilke eksamener man skal ha, hva temaene er, hvor omfattende fagene er og så sette opp en eksamensplan. Hvis man ikke har en slik plan risikerer man å sløse mye tid, som å bruke 60 prosent av tiden på ti prosent av pensum.

Så tidlig som mulig bør man merke av eksamensdagen, og telle antall lesedager. Så kan du se hvordan du ligger an, og du får en reell oversikt. Lag deg en vane om å lese, akkurat som de fleste har en vane for å pusse tenner.  Man sparer mye mental energi med å ha en lesevane, fordi man slipper å ta så mange valg.

Må du konte? Her er 13 gode triks for å lykkes

- Hvilke triks kan man bruke for å lære mer effektivt?

For å huske bedre kan du bruke bilder, for hjernen husker dem bedre enn ord og abstrakte konsepter. En teknikk man kan bruke er reiseruteteknikken, hvor man danner seg et bilde for fakta og opplysninger man vil huske. Mange sitter og repeterer om igjen og om igjen, men det er mye mer effektivt å høre seg selv eller å få andre til å høre hva du kan.

- Hva med hurtiglesing?

- Hurtiglesing egner seg godt for enkle tekster som ikke er vanskelige å forstå, eller for å få en grov oversikt. Det egner seg ikke for vanskelig pensum, og jeg vil ikke anbefale en slik metode. Man blir gjerne fort ferdig, men det er jo hva man husker og lærer som er poenget. Det tar lengre tid å huske det du ikke forstår, og da kan det være bedre å ta seg god tid for å få en forståelse.

Lik trd.by på Facebook

Ikke sløs bort tiden

- Hva gjør man hvis man sitter fast?

Bruker du en halvtime med å regne på oppgaver uten å skjønne det, er det sløsing av tid. Gå heller til andre medstudenter som har skjønt det, og få de til å forklare det for deg. Medstudenter burde bare være glad for å bli spurt, for de lærer selv mye av å lære bort til andre.

En annen ting er videoer på Youtube, spesielt på engelsk. Det finnes videoer om nesten alt, og for mange kan det være lettere å få et emne visualisert enn å lese om det i en bok. Hvis pensum er dårlig formulert kan man også prøve å gjøre oppgaver i stedet, da kan man få en forståelse av det på egenhånd.

Skralt kjøleskap? Her er 13 smakfulle retter som du kan lage med TRE ingredienser.

Ikke les fra perm til perm

- Må man lese hele pensum?

- Det kan være katastrofalt å lese hele pensum. Det er forskjell fra fag til fag, men jeg synes at det blir utlevert altfor mye pensum. Pløyer du deg gjennom en bok på 800 sider kan du ende opp med å ikke huske noe av det. Det er viktig å løsrive seg fra sidetall og antall bøker, og heller se på hva du bør kunne. Bruk boka som et oppslagsverk for å lære deg nødvendige fakta. Det er forståelsen som er viktig, at man kan bruke det man leser om. En enkel test er å spørre seg selv etter hvert kapittel «Hva kan jeg bruke dette til?».

På Oxford hadde jeg professorer i verdensklasse, og i fagene deres hadde vi ikke pensumliste. Det syntes jeg var rart, men det var jo fordi vi selv skulle finne ut av hva som var viktig. En av professorene sa til meg at hvis han hadde satt opp ei tykk bok som pensum ville det ikke vært tid nok til å gå igjennom den.

Bruker du for mye tid foran skjermen? Det kan gå utover karakterene dine, mener forskere

Mail foreleseren

- Hvordan finner man ut hva man bør fokusere på?

De aller fleste forelesere opplyser til studentene hva de bør fokusere på, så det er viktig å følge med og ta notater. Er noe uklart kan man sende en mail og spørre. Se også på tidligere eksamensoppgaver fra flere år, da kan man ofte se et mønster i dem på hva som er viktig. Jeg vil og anbefale å snakke med studenter som har hatt faget året før deg, for de har jo allerede vært igjennom prosessen. Kanskje noen av dem har gått i en felle eller gjort feil, det kan du lære av.

- Hvordan forbereder man seg til selve eksamensdagen?

Ser man på statistikken er det mange som plages av eksamensstress. Mange er nervøse, og da er det viktig å huske på at det er bra at man er nervøs. Hjerter pumper litt raskere, man får mer blod til hjernen og man kan prestere bedre. Men hvis det bikker over til søvnproblemer, vondt i magen og konsentrasjonsvansker dreier det seg ikke om sunn nervøsitet lengre.

Man kan møte godt forberedt, da blir ikke et «worst case»-scenario veldig dårlig likevel. En teknikk mange psykologer anbefaler er visualisering. Da setter du deg ned, lukker øynene og ser for deg hele prosessen på selve eksamensdagen, fra du går hjemmefra til du har levert. Det er viktig at man tenker at eksamen skal gå bra. Gjør man dette et par ganger blir hele opplevelsen selve dagen mer gjenkjennelig, og kan bidra til å redusere stress på selve dagen.

Snart kan du droppe penn og papir på eksamen

Intet grunnlag? Vanskelig med skippertak

- Hva er ditt råd til de som nå er i gang med store skippertak?

- Har man begrenset tid til å lære noe, har man ikke tid til repetisjon. Jeg synes egentlig ikke at det er noe galt å sitte lange dager før eksamen, for da har man mindre sjanse for å glemme noe. Problemet er hvis man ikke har noe særlig grunnlag, da blir det vanskelig med skippertak.

Fokuser på det som er viktigst og bruk gode teknikker for å lære. Ikke begynn på første siden av en bok, det har man ikke tid til. Se på hva som er relevant, legg opp en plan og snakk med tidligere studenter. Vit hva du skal lære deg, og spør om det du ikke forstår.

Det går mange smartinger på NTNU: Disse studentene lagde denne appen etter voldtekt i Trondheim

- Hva med avkobling i eksamenstiden?

Jeg slapper av på slutten av dagen, etter at jeg har gjort en innsats. Hvis man leser 24 timer i døgnet reduseres effektiviteten per time veldig. Å lese effektivt i 8-10 timer for så å slappe av er bedre, og det er viktig å ta seg tid til å slappe av, sove ut, trene og å ha noe gøy å se frem til.