- Vi synes det er helt fantastisk kult at Rockheim velger å markere Rosa sløyfe-aksjonen ved å lyse opp boksen sin, sier Petter Spolén, aksjonsleder for Kreftforeningen i Midt-Norge.

Følg trd.by på Facebook

- Viser solidaritet

Han synes det er en flott bygning som passer perfekt til lysstunt som Rosa sløyfe-aksjonen til Kreftforeningen.

- Vi setter umåtelig stor pris på engasjementet som er overalt i forbindelse med dette. Mange vil vise solidaritet og omtanke for dem som er rammet, sier han.

Det er 18. året på rad at Rosa sløyfe-aksjonen blir avholdt i oktober.

- Tyholttårnet er rosa, det er tusen rosa bh-er i glassbrua på Solsiden kjøpesenter og Rockheim er nå også rosa. Det er en veldig markant farge, og jeg tror mange forbinder rosa med brystkreft og oktober, forklarer Spolén.

Rosa i toppen

- Vi er jo til for å lyse, sier Sissel Guttormsen, direktør for Rockheim. Boksen på taket av rockmuseet lyser i solidaritet med brystkreftrammede i disse dager.

- Det føles bra for oss å få være med på Rosa sløyfe-aksjonen. Jeg oppfatter den som en folkeaksjon. Den får mye oppmerksomhet og det trenger den. Kreftforeningen gjør en viktig jobb, sier Guttormsen.

Lysboksen er i utgangspunktet museets kanal og den brukes for å promotere og markere egne prosjekter, utstillinger og arrangementer. En gang i blant lyser Rockheim for andre.

- For eksempel i forbindelse med terroren i Paris og masseskytingene på konsertstedet Bataclan. Da lyste tricoloren i to døgn. Vi har også tidligere lyst lilla i støtte til Verdens prematurdag og i neste uke markerer vi Verdensdagen for psykisk helse i grønt. Under Earth hour gikk vi i svart, sier direktøren for Rockheim.

Hun legger til at private arrangementer har vært avslått.

- Arvelig brystkreft årets tema

Han synes det er utrolig at så mange bedrifter stiller seg positive til å bidra på en eller annen måte.

Gjennom årets Rosa sløyfe-aksjon ønsker Kreftforeningen å øke kunnskapen om arvelig brystkreft.

- Vi ønsker å fokusere på forebygging og tidlig oppdagelse. Vi retter derfor oppmerksomheten mot dem som har denne genfeilen som øker risikoen for brystkreft, sier han.

- Kjenn familien din

Hvert år får flere enn 3300 kvinner og et lite antall menn i Norge brystkreft. I noen familier er det mange som rammes, og da er det mulig at sykdommen er arvelig.

- Mange er ikke klar over at de har rett på genetisk veiledning. Vi ønsker ikke å skremme noen, men dette kan også fjerne engstelse hos mange som får bekreftet at de ikke er bærer av brystkreftgenet, sier han.

- Det er viktig å kjenne sykdomshistorien i familien sin. Da kan man få tatt nødvendige forholdsregler, mener aksjonslederen.

Be om veiledning

I Norge anbefales kvinner å be sin fastlege om henvisning til genetisk veiledning dersom du er i en av følgende grupperinger:

  • En nær slektning som fikk brystkreft før hun fylte 50 år, eller en med eggstokkreft – uansett alder.

  • To nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, som i gjennomsnitt var under 55 år på diagnosetidspunktet.

  • Tre nære slektninger på mors- eller farssiden med brystkreft, uansett alder.