- Som runner ble jeg konstant befølt av gutter da jeg gikk rundt i lokalet og ryddet. De har holdt meg fast, kysset meg, tatt meg på rumpa og puppene. Som bartender får jeg ekle kommentarer og blikk, og om jeg av ulike grunner går ut av baren skjer igjen det samme som da jeg var runner, sier Rikke Kalbakk (21), som har jobbet som runner og bartender på Tag siden april.

Utelivslederne om trakassering i Trondheim: - Man må forstå at personalet i bar og restaurant er en person som er på jobb og prøver å være profesjonell

Kalsbakk har jobbet med servering siden hun var 14 år gammel, og denne typen oppførsel er noe hun vent seg til. Kalbakk hadde konkludert med at det var noe hun måtte finne seg i, fordi det kommer med yrket og det å være jente. Ikke før de seneste månedene har hun innsett hvor feil dette er, og #MeToo-kampanjen har gjort henne enda mer oppmerksom på trakassering.

Rikke Kalbakk (21) har jobbet på den kombinerte restauranten og uteplassen Tag siden april, og har ennå til gode å unngå trakassering i løpet av ei vakt. Foto: Christine Schefte

Hindres i å gjøre jobben sin

- Flere har tatt tak i meg og kysset meg på munnen, selv om de ser jeg har to stabler med glass i begge hendene. Noen tar tak i meg bakfra og begynner å danse. Andre tror det er greit å ta meg over hele kroppen. Jeg får også gjerne et klapp på baken når jeg går forbi et bord. Slike ting skjer stort sett hver eneste kveld, sier Kalbakk.

«Stine» (23), som jobber på en bar i Trondheim og ønsker å være anonym, forteller at det i flere tilfeller har avbrutt henne i jobben. Hun hører også ofte av eldre menn at hun er «eksotisk» og «spennende» på grunn av sin etnisitet, men mener at det ekleste er når man serverer alkohol til et bord og må lene seg over bordflata.

- Det verste er å bli tatt på rumpa eller bli dratt ned i fanget. Det som er interessant er at det også er jenter som gjør dette. Folk syns det er spennende på grunn av min opprinnelse, sier hun.

LES KRONIKKEN: - Kjære menn der ute, hold fingrene i lomma!

Tar ikke nei for et nei

Sofie Therese Valslag (19) jobber i garderoben på Studio 26, og har også opplevd trakassering på jobb.

- Jeg hører ofte fra mine kollegaer at de blir klådd på, og jeg opplevde selv at mange mannlige kunder tok meg på rumpa da jeg jobbet som servitør på restaurant. Man får ofte kommentarer slengt etter seg. Vi måtte nesten be en gjest gå fordi han var så ekkel mot de kvinnelige ansatte. Han kalte oss alle «billig». Det var ganske sjokkerende, fordi han var med familien sin.

Slik gjør Valslag ukomfortabel, spesielt når noen ikke kan ta et nei for et nei.

- Mange forstår ikke at det er trakassering. «Det var jo bare et ord» eller «jeg klapset bare litt på rumpa». Flere trenger en skikkelig tilsnakk for å forstå at de har gjort noe galt.

19 år gamle Sofie Therese Valslag jobber i garderoben på Studio 26. Hun har opplevd å bli klådd på både rumpa og brystene av gjester. Foto: Christine Schefte

En gang var det en dame som hoppet over garderobedisken og tok Valslag på brystene, mens ved et annet tilfelle var det en mann som aldri ville forlate hennes nærvær i garderoben. Hun sa flere ganger nei til å danse, og da arbeidsdagen var over stod han utenfor barens lokaler og ventet på henne.

- Det er jo usmakelig. Alle sier «han var jo full», men det gjør det jo ikke greit. Man bør fortsatt oppføre seg som folk.

Trakassering er ikke bare fysisk

Som servitør har «Lise» (23), som også ønsker å være anonym, følt på trakassering gjennom objektiviserende blikk.

- Du ser noen måle deg opp og ned med blikket, skuende, og skjønner at de snakker om deg. Man er servitør, ikke menneske. Man blir snakket om og ikke til. Middelaldrende menn kommenterer ditt ytre høylytt til kompisgjengen.

En tidligere sjef ba «Lise» ta på leppestift til første vakt. Hun måtte virke levende og sjarmerende. Som servitør står man litt på scenen, og er med på å skape stemning, forklarer hun. Likevel lot hun leppestiften ligge igjen hjemme. Hun beskriver en maktposisjon hvor gjesten sitter i førersetet. Som servitør jobber du for at gjestene skal ha det bra, og opplever man noe ubehagelig må man smile og ignorere det. Hadde «Lise» vært gjest selv kunne hun ha snudd ryggen til eller kommet med en spydig kommentar, men hun må opptre profesjonelt.

- «Husk at kunden er din øverste sjef», sa lederen min.

Kalbakk bekrefter også at det ikke alltid er den direkte fysiske kontakten som gir en trakasserende følelse, men også folks holdninger.

Jobben er å gjøre gjesten komfortabel

Det er et dilemma som gjør ting vanskelig med utelivsbransjen. Dette er dine gjester, og selv om de oppfører seg ufint, vil man de skal komme tilbake for forretningenes skyld.

- Da oppstår det en indre konflikt; i hvor stor grad skal jeg si ifra og i hvor stor grad går det ut over forretningene? Det kan være vanskelig å si ifra om trakasseringen fordi det gjelder kunder du ønsker skal komme tilbake, sier «Stine».

Hvor langt skal man godta at «gjesten har alltid rett», og hvor langt kan jeg la det gå før man sier i fra, undrer Kalbakk.

Rikke Kalbakk og Sofie Therese Valslag har mange felles erfaringer med både fysisk og verbal seksuell trakassering på jobb. Foto: Christine Schefte

- Jobben min er å være hyggelig og smile, og gjøre gjestene komfortable. Med alkohol og en innstilling om å slippe seg løs og ha det gøy, kan de ofte glemme at jeg har en jobb å gjøre. Flere tar det som flørting og tror jeg er interessert.

Hun påpeker at bartendere og servitører kan virke lett tilgjengelige, og at man gjennom det inntrykket fort kan tråkke over grensen.

- Hvis de snakker med oss, vet de at vi må stoppe og ta hensyn til dem. Andre jenter kan snu seg og gå, men de fleste servicepersoner må høre på gjestene som snakker til deg. Kanskje har det også med makt å gjøre, sier Kalbakk.

- Det er en idé om at vi tilbyr en service og en tjeneste, og at fordi man bruker penger på tjenesten i vår bar og restaurant, føler folk at de har friheten og rett til å si og gjøre det de vil. Dessuten har folk vanskelig for å forstå skillet mellom at jeg er på jobb mens de selv befinner seg i en privat setting, sier «Stine».

Mener du sterkt om noe? Sjekk ut dette: Trd.by søker unge, engasjerte stemmer!

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook