Til daglig er Aurora Bele Andreassen elev på entreprenørlinja på Thora Storm videregående skole, men i forbindelse med «Leder for en dag» arrangert av Ungt Entreprenørskap og ManpowerGroup fikk hun i dag være leder for en dag på Enova i Trondheim.

- Dagen har gått over all forventning, og jeg er ekstremt fornøyd, sier Andreassen etter å ha vært dagens direktør i Enova.

En lærerik opplevelse

Hun sier at det har vært en veldig innholdsrik dag.

- Jeg er typen til å ta utfordringer, så møtesituasjoner skremmer meg ikke. Det har vært morsomt og lærerikt. Jeg har rett og slett stortrivdes og hatt et stort utbytte av dagen.

Blant annet føler hun at hun har lært mye om hverdagen til en toppleder.

Aurora Bele Andreassen satt godt i direktørstolen på Enova. Foto: Ina Sand Solli

- Jordkloden er i gode hender

Sjefen sjøl, Nils Kristian Nakstad er strålende fornøyd med Andreassens innsats.

- Når man møter ungdom som Aurora opprettholder det troen på at framtiden går bra. Jordkloden blir godt ivaretatt.

Han utdyper det med å si at han opplevde dagens direktør som nysgjerrig, lærevillig og ordentlig til stede.

- Hun fikk være med på en typisk dag, der man går fra møte til møte og fra tema til tema.

Blant annet har Andreassen fått tatt del i ulike spørsmål knyttet til lederutvikling i bedrifta, og hvorvidt Enova skal gi støtte til et millionprosjekt. De hadde også en egen økt knyttet til sosiale media.

- Der var hun opp i fart og i front fra første sekund. Vi har all grunn til å lytte til denne generasjonen og sånne typer ungdom om akkurat dette. Hun kom med klare råd og perspekiver om måten vi snakker til omverdenen, sier Nakstad til Trd.by.

Ble godt tatt imot

Selv har han vært direktør i Enova i ni år, men har ei ledererfaring som strekker seg 25 år tilbake i tid.

- Da er vel du rett person å gå til om man vil lære å lede?

- Jeg vil heller snu på det. Man sitter igjen med mye erfaring og refleksjoner rundt det å være leder, men heldigvis er det mye spennende igjen å lære.

Andreassen sier til Trd.by at hun setter stor pris på rosen hun har fått.

- Jeg ble veldig godt tatt imot av Enova, og dagen var lagt opp til at jeg fikk delta og komme med innspill. Jeg var ikke bare på omvisning.

Direktør Nils Kristian Nakstad er veldig imponert over Aurora Bele Andreassen. Foto: Ina Sand Solli

Fikk ledererfaring med ungdomsbedrifta

Andreassen er i sitt siste år ved Thora Storm. Entreprenør-elevene på skolen får i oppgave å lage ei ungdomsbedrift når de går sitt andre år på linja.

- Jeg var daglig leder for bedriften Med på laget, og det var i den forbindelse at jeg fikk være med på «Leder for en dag», forklarer hun til Trd.by.

Med på laget var en tjeneste som skulle motivere til gjenbruk. Elevene hadde fokus på at barn og unge skulle få tilgang til utstyret man trenger for å delta i idrett, uten at det skulle gå utover lommeboka.

- Dårlig råd skal ikke hindre barn i delta, sier hun om elevbedriften som nå er avsluttet.

Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippsamfunnet med kontor i Trondheim, der de har 78 ansatte.

- Hva visste du om Enova før du fikk være leder?

- Jeg visste at de jobber med å finne nye og miljøvennlige løsninger, og at de er statlig opprettet for å finne andre løsninger enn olja.

En bedrift som passer henne utmerket, med andre ord.

- Jeg synes miljø er viktig. Jeg er veldig politisk engasjert og synes dette satsningsområdet er veldig positivt.

I godt selskap

«Leder for en dag» er et årlig arrangement, og torsdag 19. oktober «skygget» 30 unge talenter hver sin toppleder i arbeids- og næringsliv.

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner, børsdirektør Bente Landsnes og NTNU-rektor Gunnar Bovim var blant lederne som deltok.

I fjor drev 12 000 elever en ungdoms- og studentbedrift. Ifølge Enova var det prestasjonene som daglig leder i ungdomsbedriften som sikret Andreassen plass på «Leder for en dag».

Vil ha mer samarbeid

Andreassen og de andre ledertalentene har blant annet tatt ManpowerGroups test som måler deres evne til å utvikle seg og tilpasse seg nye situasjoner og utfordringer i arbeidslivet.

- Det å være læringsvillig blir helt avgjørende i fremtidens arbeidsliv. Dette er ingen akademisk øvelse som lærerne kan forelese om, og som de unge kan lese seg til, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

Hun mener det trengs flere læringsarenaer der skolen og arbeidslivet samarbeider.

- Jeg håper flere virksomheter ser verdien av å investere i Ungt Entreprenørskap og dagens elever og studenter. Det gjør dem til attraktive arbeidsgivere og det er en investering i fremtidig verdiskaping.

- ManpowerGroup bidrar også til å matche ledertalentene med riktig toppleder, sier Nils Kristian Nakstad.

Siden 1997

192 005 elever i videregående skole har fått erfaring med Ungdomsbedrift siden Ungt Entreprenørskap ble stiftet i 1997.

Ifølge kommunikasjonsansvarlig i Ungt Entreprenørskap, Wenche Wærner, viser forskning at elever som har drevet en engdomsbedrift skårer bedre på ferdigheter knyttet til for eksempel å ta beslutninger og vise initiativ.

Hold deg oppdatert! Følg trd.by på Facebook