Jonas Ali Ghanizadeh (35) skal reise 7500 kilometer fra Trondheim til Gambia i Vest-Afrika – bare ved hjelp av tog og buss.

– Jeg veksler mellom å tenke at dette er gøy og lure på «hva er det jeg holder på med», sier han.

Jonas på første dag av turen. Foto: Privat/Facebook

Intens tur

Jonas startet reisen fra Trondheim 7. mai. Når Trdby snakker med han på telefon tirsdag formiddag, har han akkurat kommet frem i Madrid.

Vekkerklokka har ringt mellom 04.00 og 06.00 på morgenen de siste dagene.

– Det er selvsagt slitsomt. Du må stå opp tidlig for å rekke store avstander på en dag.

Kupé i et av togene Jonas har tatt på turen. Foto: Privat/Facebook

Nå er han på den mest behagelige delen av reisen, med moderne tog i Europa. Verre skal det bli.

Tilfeldig reisemål

Statistikk fra Eurostat viser at hver nordmann i snitt fløy dobbelt så mye til utlandet som den gjennomsnittlige europeer i 2022, men kun en av ti nordmenn er villige til å redusere antall flyreiser for å skåne klimaet.

Hjemme i Trondheim jobber Jonas blant annet som MDG-politiker.

– Jeg er miljøbevisst, men at jeg ikke tar fly nedover handler mest om at jeg er glad i å reise med kollektivtransport. Jeg ser på reisen som selve opplevelsen, sier han.

Foto: Privat/Facebook

Det er egentlig tilfeldig at den siste destinasjonen på reisen ble Gambia.

– Jeg ville i utgangspunktet se hvor langt det er mulig å reise med kollektivtransport før det blir ekstremt utfordrende. Etter Gambia skjønte jeg at det ville bli vanskelig – og så må jeg uansett hjem igjen i juni for å jobbe. Reisen er opplevelsen, gjentar han.

Utfordrende reisevei

Jonas må bytte transportmiddel i mange land på veien til Gambia.

Så langt innebærer turen elleve land: Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Belgia, Frankrike, Spania, Marokko, Mauritania, Senegal og Gambia.

Jonas har illustrert reiselengden for følgerne på Tiktok. Foto: Skjermdump, Tiktok / @jonasali.g

– I Europa kommer de fleste bussene i tide, men det blir nok flere utfordringer jo lenger sør jeg kommer. I mange av landene snakker de nesten ikke engelsk og har håpløse kollektivsystemer, så det kan bli spennende.

Lenger sør venter flere slitsomme bussturer. En av dem varer i 21 timer.

Holder det billig

Jonas forventer å bruke rundt en måned på reisen. Han har bestilt flybilletter hjem til Norge i starten av juni. Hvis alt går etter planen, rekker han det akkurat.

Totalt har han et budsjett på 25 000 kroner for turen.

– Men helt ærlig, så har jeg ikke helt oversikt akkurat nå over hvor dyrt det blir. Det dukker nok opp uventede kostnader. Jeg har en buffer i tilfelle det skulle skje.

Kona til Jonas var med på turen frem til Hamburg, der de skulle i bryllup. Resten av turen tar han alene. Foto: Privat/Facebook

Lite med seg

Ryggsekken er pakket så lett som mulig. Der er det bare nødvendigheter som klesskifte, tynn ull, treningstøy, toalettmappe og førstehjelpsutstyr.

– Og så har jeg med en god del powerbanker, for det er mange som synes det er spennende å følge med. Jeg oppdaterer sosiale medier på reisen.

Videoene hans om turen har allerede fått flere hundre tusen visninger på Tiktok.

– Skummelt til tider

Personlig føler han seg ferdig med fasen i livet der man bor på hostell og vandrerhjem.

– Så jeg går for hotell, for det meste. Ikke de dyreste, da. Så lenge det er rent, så jeg er fornøyd.

Noen steder må Jonas ta båt for å komme seg videre. Foto: Privat/Facebook

– Er det skummelt å reise alene til så mange ukjente land?

– Jo, til tider, men mange har gjort denne turen før meg. Jeg er ikke den første i verden. Det viktigste er oppføre seg med respekt i landet man besøker og ikke finne på dumdristige ting, så går det nok fint, sier Jonas.

– Jeg tror den største utfordringen blir å reise og oppholde seg i landene der de ikke snakker mye engelsk. Det kan bli spennende å forhandle taxipriser!