«Natt»

Første norske film ut i 2023, med premiere allerede fredag 13. januar.

Regissør for dramaet er Mona J. Hoel, som også har skrevet manus. Skuespillere er Guri Glans, Marie Louise Tank, Henrik Rafaelsen, Jørgen Langhelle, Mathilde Placht Glans, Dina Glans Placht, Andreas Galtung, Elisabeth Wittemann, Christiane Tellefsen Dancke.

Mona J. Hoels film «Natt», der partnervold er tema, er først ut i det norske filmåret 2023. Foto: Norsk Film Distribusjon

Om handlingen: «Legen Emma får beskjed om at hun kun har få måneder igjen å leve. Hun er alenemor for to små barn og må rydde opp i livet sitt før hun dør, for å hindre at barna faller i hendene på hennes voldelige eksmann».

«Munch»

Den første storfilmen om Norges verdenskjente kunstner har premiere 27. januar.

Regissør er Henrik M. Dahlsbakken, etter et manus av Fredrik Høyer, Mattis Herman Nyquist, Gine Cornelia Pedersen og Eivind Sæther.

Alfred Ekker Strande i «Munch». Foto: The Film Company

Skuespillerne Alfred Ekker Strande, Mattis Herman Nyquist, Ola G. Furuseth og Anne Krigsvoll spiller Edvard Munch i fire definerende perioder av hans liv. Også å se er Jesper Christensen, Anders Baasmo, Lisa Carlehed, Hildegun Riise, Gine Cornelia Pedersen, Hanna-Maria Grønneberg, Per Frisch, Gjertrud Jynge og Nader Khademi.

«Ellos eatnu – La elva leve»

Filmen har premiere 3. februar.

Regissør er Ole Giæver, som også har skrevet manus.

Ella Marie Hætta Isaksen spiller hovedrollen som Ester i «La elva leve». Foto: Mer Film

Artisten og aktivisten Ella Marie Hætta Isaksen gjør skuespillerdebuten sammen med Gard Emil, Sofia Jannok, Beaska Niillas og Marie Kvernmo.

Handlingen tar for seg en viktig begivenhet i samisk og norsk historie, kampen mot utbyggingen av Altavassdraget. Den unge læreren Ester holder først sin samiske bakgrunn skjult – til hun våkner opp og kjemper både for elven og for retten til å være seg selv.

«Marerittet»

Grøsser som har premiere 17. februar.

Regissør og manusforfatter er Kjersti Helen Rasmussen.

Skuespillere er Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Siri Black, Dennis Storhøi, Preben Hodneland, Gine Therese Grønner og Peter Førde. Handlingen tar for seg et ungt par som flytter inn i sin første leilighet. Naboparets nyfødte baby dør, og hun begynner å få sterke drømmer – og hun innser at noe eller noen er i ferd med å ta seg inn i vår verden gjennom henne.

«Tina og Bettina 2»

Komedie med premiere 24. februar.

Regissør er Jonas Lien Svartstad etter et manus av Odd-Magnus Williamson.

I «Tina og Bettina 2» får de to platekontrakt med Universal Music – og man får også møte både Tix og Kamelen i filmen. Foto: 74 Entertainment / Nordisk Film

Skuespillere er Henrik Thodesen og Odd-Magnus Williamson i tittelrollene, sammen med Kamelen, Tix, Dennis Storhøi, Oddgeir Thune, Carmen Gloria Pérez, Daniel Kvamme, Kim Fairchild og Aksel Hennie. Ti år etter forrige film er Tina gift med en 89-åring som nekter å dø, og ingen videoblogger mer. Men når Tina klikker på Vixen Awards og opptaket går viralt, havner de på ny i rampelyset – og tilbys platekontrakt med Universal.

«Den siste filmen»

En av filmvårens dokumentarer med premiere 24. februar.

Regissører og manusforfattere er Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød.

Karianne og Petter Vennerød fotografert i 2019 i dokumentaren «Den siste filmen», som handler om fortellerkraftens frihet og det fengsel som skapes når man ikke lengre kjenner stemmen sin. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av sin sykdom, Parkinson. Foto: Merkur Film

Man møter filmskaperen Petter Vennerød og kona Karianne Førland Vennerød. Det er en sterk siste filmreise med den ene halvdelen av Norges mest markante filmskaperdo gjennom tre tiår fra 70- til 90-tallet. For Vennerød har fått diagnosen atypisk Parkinson. «Sykdommen i hjernen har det travelt, og han har begrenset med tid til å fortelle en siste historie», heter det om hva som blir å se. Han gikk bort i 2021.

«KuToppen – på sporet»

3. mars er det premiere på tredje film ut i det dyriske animasjonsuniverset.

Regissør er William Ashurst, med manus skrevet av Kristian Landmark.

I stemmerollene er Fritjof Såheim, Charlotte Frogner, Henriette Marø, Henriette Faye-Schjøll, Jon Øigarden, Mats Eldøen, Marit Andreassen og Jan Martin Johnsen å høre.

Når et superfrø som skulle reddet KuToppens forsyninger blir stjålet, er det duket for en krimgåte som Klara og Gaute må løse sammen med mesterdetektiven Agatha Christensen.

«Dancing Queen»

10. mars er det tid for barne- og familiefilm.

Regissør er Aurora Gossé til et manus av Silje Holtet.

Regissør Aurora Gossé (f.v.) med skuespillerne Liv Elvira Kippersund Larsson, Andrea Bræin Hovig og Anders Baasmo, som blir å se i ungdomsfilmen «Dancing Queen». Foto: Tori Gjendal

På rollelisten står Liv Elvira Kippersund Larsson, Viljar Knutsen Bjaadal, Anne Marit Jacobsen, Anders Baasmo, Andrea Bræin Hovig, Cengiz Al, Frida Ånnevik og danseren Mona Berntsen.

Dansedrama for de unge, med 12 år gamle Mina som forelsker seg i den kjente danseren Ed Win som utlover audition for sitt nye dansecrew. Hun melder seg på – til tross for at hun ikke kan danse.

«Norwegian Dream»

Drama med premiere 17. mars.

Regissør er Leiv Igor Devold, mens Justyna Bilik står for manus. Skuespillere er Hubert Milkowski, Karl Bekele Steinland, Øyvind Brandtzæg og Edyta Torhan.

Hubert Milkowski og Karl Bekele Steinland i «Norwegian Dream». Foto: Patryk Kin / Spætt Film

Handlingen utspiller seg når 19 år gamle Robert fra Polen flytter til Norge for å jobbe på laksefabrikk. Han forelsker seg i norske Ivar, som opptrer som dragqueen. Det holder han hemmelig for de andre polske – og konservative – arbeiderne han bor og jobber sammen med. Men så tilspisser alt seg og Robert må velge mellom penger eller kjærlighet.

«Den siste våren»

Premiere 17. mars også for dette oppvekstdramaet.

Regissør og manusforfatter er Franciska Eliassen.

Skuespillerne Ruby Dagnall og Keira LaHart spiller søstrene Eira og Vera, som bor i en liten bygd i Nord-Norge. Eira lever i skyggen av den briljante og rebelske storesøsteren Vera, og leser dagboken hennes for å forstå hva som er i ferd med å skje henne. Det avslører både et univers av intenst lys, glitter, mytologi og et håp om en vakrere verden – og et mørke.

«Hans Nielsen Hauge – en kinodokumentar»

Premieren står 29. mars for nok en litt annerledes dokumentar.

Regissør er Harald Flem, som har skrevet manus med Øyvind Olav Sydow Kleiveland.

«Rådebank»-kjenning Odin Waage spiller den unge Hans Nielsen Hauge i dokumentaren viet den norske forkynneren og industrigründeren. Foto: Hans Media

Skuespillere er blant andre Odin Waage, Ingvild Syntropia og Per Christian Ellefsen.

Dokumentaren byr på intervjuer med eksperter på Hans Nielsen Hauge (1771–1824) så vel som scener fra hans liv, for å se på hvordan han fikk så stor påvirkningskraft både i sin samtid og ettertid. Filmen tar for seg Hauge som forretningsmann, forkynner, forfatter og forkjemper for full likestilling mellom kvinner og menn.

«Birk og Magna – gruvens mørke hemmelighet»

Premiere 7. juli for en ny barne- og familiefilm.

Regissør er Christer Steffensen, mens manuset er skrevet av Steffensen sammen med Sivert Kalvø Harang.

Skuespillere er Filip Kremner, Hermine Svortevik Oen, Bjarte Hjelmeland og Helge Jordal.

Handlingens hovedpersoner er Magna og Birk, som har hver sin familiehemmelighet – som viser seg å henge sammen. Begge har et brennende ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra, noe som leder dem på sporet av en miljøforbrytelse.

«Brødrene Johansen»

Dokumentar med norgespremiere under Tromsø internasjonale filmfestival 19. januar.

Regissør og manusforfatter er Trude Ottersen.

I filmen møter man Jan Ivar Johansen, Idar Johansen, Kjellrun Johansen, Einar Johansen, Edel Johansen og Birger Bertinsen.

I en tidligere folkerik bygd, Kråkrøhamn i Troms, bor det nå 25 innbyggere – blant dem tittelens fem brødre på slektsgården. Ifølge omtalen er det en film om brorskap i en hjertevarm og litt annerledes oppvekstfortelling, der bygdemenn blomstrer, både ved å bryte og bevare tradisjoner.