- Ungdom har ikke noe på Festningen å gjøre. Det er en oppkonstruert festkveld, og en risikosone når det gjelder alkohol, narkotika og vold, sier fungerende leder Jan Erik Mihle i politiets forebyggendegruppe.

I år som i fjor sendte også Trondheim kommune ut en oppfordring til foreldre om å ikke sende ungdommen til byen natt de to nettene i mai.

Siden 2007 har politiet stengt Marinen i Trondheim natt til 1. mai og natt til 17. mai. De ser seg nødt til å gjøre det også i år.

- Det ble tatt opp i politiråd, og vedtaket er videreført fra i fjor, sier Mihle.

Følg trd.by på Facebook

- Russen tillater seg mer

Siden Marinen stenges, samles ungdom under og over 18 år heller på Kristiansten festning i Trondheim, eller på strender, ved vann og andre skjermede offentlige steder i og rundt byen natt til 1. mai og natt til 17. mai.

Forebyggende-gruppa når ikke ut til alle, men er i tett dialog med russen om hvilke forventninger politiet har til russens oppførsel.

- Russen har vært veldig bra de siste årene. Men det er nå en gang slik at man tillater seg litt mer når man har på seg russeklær. Vi prøver å få de til å forstå at samme regler gjelder uansett klær, sier Mihle.

Oppklarer myter

Når politiet besøker skolene må de ofte avlive myter om ting ungdommen tror er lov eller ikke.

- Noen tror det er lov å gå og drikke alkohol på gata siden de har sett andre gjøre det. Da er det greit for dem å vite at dette kan bli bøtelagt. Det er heller ikke alle som vet hvor viktig det er med et rent rulleblad. Skal man for eksempel studere i utlandet, kan fremtidsplanene gå i vasken på grunn av dum oppførsel i russetiden, sier Mihle.

Han viser også til Kjernekar-kampanjen mot voldtekt. Kampanjen ble opprettet i 2012 og skulle bidra til bevisstgjøring blant unge mennesker og hindre at voldtekter skjer på fest.

- Vi nevner budskapet i kampanjen når vi prater med russen. Det er viktig at guttene vet å holde seg i skinnet overfor jentene. De må heller passe på hverandre, sier Mihle.

Kjernekar-kampanjen er et initiativ fra Kripos og et samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet.

FORSKNING: Derfor fortsetter vi å gå på fylla