Flere studenter har en deltidsjobb på si. Men du har neppe hørt om deltidsjobben til UiA-studenten Sigurd Goffèng-Bjerke (20).

– Jeg har alltid vært over gjennomsnittet glad i FIFA og interessert i spiller-markedet. Og for to år siden begynte jeg å tjene penger på hobbyen og lidenskapen min ved å begynne med FUT-trading.

Det vil si: Gjennom Instagram og Twitter-kontoer legger han ut lukkede lenker med tips om kjøp og salg av spillere til FIFA Ultimate Team (FUT), som handler om å bygge et lag fra bunnen.

Sigurd Goffèng-Bjerke (20) bruker Twitter og Instagram når han legger ut FIFA-tips. Foto: Kristian Hole

Rundt 160 kunder, mest internasjonale, betaler månedlig rundt 80 kroner for å få tilgang til tipsene han legger ut. I snitt tjener han mellom 8000 og 14 000 i måneden – noe KRSby har sett dokumentasjon på via betalingsappen Patreon.

– På en god måned kan jeg tjene opptil 14 000 i måneden, ved å jobbe bare fire timer i uka. Det er lite tidkrevende, og ikke en åtte- til fire-jobb for å si det sånn. Markedet for FIFA er stort internasjonalt, så jeg tror etterspørselen etter tips vil fortsette.

– Behagelig at jeg ikke sliter økonomisk som student

Selv beskriver han deltidsjobben med FUT-trading som «drømmejobben ved siden av studiene».

– Det er så lett å balansere denne jobben med studenthverdagen. Så lenge jeg har mobilen med meg kan jeg jobbe overalt, og til alle døgnets tider.

Sigurd Goffèng-Bjerke (20) har over 20 000 følgere sammenlagt på Instagram og Twitter, som følger med på FIFA-tipsene hans. Foto: Kristian Hole

Den store FIFA-lidenskapen har også gjort at han tjener greit nok til å slippe å bekymre seg over utgifter i studenthverdagen.

– Det er behagelig at jeg ikke sliter økonomisk som student. Mange må vente til stipendet kommer før de kan finne på ting, så sånn sett er det veldig greit at jeg kan handle mat og finne på sosiale ting uten å være fullstendig avhengig av bare stipendet.

– Studenter må ha en deltidsjobb

Goffèng-Bjerkes historie om den kreative deltidsjobben som «FIFA-tipser» skiller seg ut fra de fleste norske studenter, siden han kun må jobbe fire timer i uka. Flere studenter må ty til lengre vakter i deltidsjobben, noe som kan påvirke den faglige prestasjonen.

Derfor ønsker leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Marte Øien, at studiestøtten økes.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Marte Øien. Foto: NSO

– Med dagens nivå på studiestøtten går studentene rett over 5000 i minus hver måned, så studenter må ha en deltidsjobb ved siden av. Vi jobber med at studiestøtten skal økes til en og en halv ganger grunnbeløpet i folketrygden, altså en økning på 30 000 kroner i året. Hvis vi får gjennomslaget for dette så vil studentene likevel gå 2000 kroner i minus i måneden. Så vårt mål er ikke at studentene ikke skal trenge å jobbe ved siden av – men ikke jobbe så mye at det går utover den faglige prestasjonen, sier Øien.

Studiestøtten strekker ikke til

En undersøkelse gjort av SSB (Statistisk sentralbyrå) i fjor viser at 70 prosent av norske studenter sier de ikke kan studere uten å ha en jobb ved siden av – og at studiestøtten ikke strekker til.

70 prosent av norske studenter sier de må ty til deltidsjobb for å overleve studenthverdagen. Foto: Shutterstock

Undersøkelsen viser også at deltidsjobber går på bekostning av studiene for hver femte norske student.

– Det er veldig mye. Samtidig viser undersøkelsen også at tre av ti sier at stram økonomi fører til dårlige karakterer, og to av ti studenter må ty til kredittkort, sier Øien.