- Dette er et historisk spennende tall for oss. Vi har rett og slett aldri sett ett slikt tall på landsbasis tidligere, forteller pressekontakt i Vinmonopolet, Jens Nordahl.

Rødvin har alltid vært storebror i salget, men den siste måneden har de lettere vinene klatret innpå.

Sol og bobler

Folk velger bort rødvin og brennevin, og Vinmonopolet har sett en økning bant de lettere vinene når temperaturene er varme.

- Hvitvin, musserende vin og rosévin er de kategoriene som selger best når temperaturen øker. Spesielt rosévin ser vi er en sesongvridd drikke, og øker betraktelig når været er fint.

I 2015-2016 gjorde de en analyse på hvordan temperaturen påvirket salget av alkohol. Den viste at folk valgte ulike drikkevarer med tanke på temperaturen og været.

- Forrige uke hadde vi rekordsalg på rosévin med en økning på rundt ti prosent på landsbasis. Desto høyere temperatur, desto mer salg av lettvin, legger Nordahl til.

Det har også vært en økning i salg av øl, sider og alkoholfritt i mai.

Hvitvin, rosévin og musserende er favorittene i sommervarmen. Foto: Martin Andersen

Trøndernes favoritt

På landsbasis hadde rosévin en økning på 41 prosent fra mai i fjor. I Trøndelag hadde den rosa vinen en økning på hele 50 prosent.

Det selges fremdeles en god del rødvin, men i likhet med resten av landet hadde den en nedgang. I Trøndelag hadde vi også en svakere økning i ølsalget, men kompenserer med en økning på rundt 300 prosent på cider.

Vinmonopolene i Trondheim har forøvrig også holdt tritt med resten av Trøndelag: Cider-salget har økt med 255 prosent fra samme måned i fjor, og rosévin-salget har økt med 48 prosent.

Inneklemt-mai

En miks av helligdager, inneklemte dager og fint mai-vær har vært med på å bidra til at salget har utviklet seg. I fjor var pinsen i juni, og den har også innvirkning på salget av alkohol.

- Mange velger å ta en ekstra hviledag fra alt maset, og koser seg med en flaske vin. Kombinasjonen av fint vær og fri, har vært med å øke salget kontra fjoråret.

Nordmenn har derimot ikke kjøpt mye mer enn i fjor. På en landsbasis har Vinmonopolet hatt en økning på rundt tre prosent på det første halvåret.

- Dette er ikke en stor økning med tanke på utviklingen i befolkningsveksten i landet. Det er noe vi ser positivt på, avslutter Nordahl.

Total endring i Trøndelag:

KategoriEndring i prosent
Svakvin13 %
Brennevin7 %
Øl4 %
Alkoholfritt13 %
Sterkvin7 %
Totalsum12 %

Total endring på landsbasis:

KategoriEndring i prosent
Svakvin10 %
Brennevin4 %
Øl8 %
Alkoholfritt13 %
Sterkvin0 %
Totalsum9 %