- Er det nødvendig å ha en dating-app rettet mot 13-17-åringer?

Det lurer lærer Mia Fasting ved Katedralskolen i Trondheim på. Hun underviser i mediefag og reiser rundt og holder nettvettforedrag på forskjellige skoler.

Følg trd.by på Facebook

- Ingen kontroll

Fasting mener både ungdom, foreldre og politiet må være oppmerksom på den nye appen Yellow, som har spredt seg blant ungdom og barn her til lands de siste ukene.

Yellow lanserer seg selv som et møtested for å få nye venner. Fasting mener den fungerer mer som en blanding av Tinder og Snapchat.

Inne i appen kan du sveipe bildet av en person du har lyst til å bli kjent med til venstre. Gjør denne personen det samme på ditt bilde, blir dere venner og kan gå videre til et chattested og deretter legge hverandre til på Snapchat.

- Barn og unge har hørt dette hundre ganger før, men de man prater med på en slik app trenger ikke å være den de utgir seg for. Det er ingen kontroll på hvem som bruker denne appen, sier hun.

Fem millioner brukere

Yellow har ifølge Itunes allerede over fem millioner brukere verden rundt, men er relativ ny i Norge. Appen har en aldersgrense på 17 år, men har ikke et sikkerhetssystem som sørger for at yngre barn ikke bruker appen.

Irske Webwise , som også jobber med nettvett opp mot foreldre og barn, beskriver appen som «Tinder for tenåringer». De er bekymret fordi appen gjør det enkelt for unge å kommunisere på Snapchat med ukjente. De mener det er viktig at foreldre er kjent med appen, og anbefaler unge å være ytterst varsomme når de bruker den.

- Samtalen er ikke privat

Mia Fasting mener denne appen er ekstra utfordrende siden den rettes mot yngre personer enn det blant annet sjekkeappen Tinder gjør.

- Tenåringer kan ofte holde ting skjult, men det er viktig at voksne i det minste vet at denne appen finnes og kan snakke med barna sine om den.

Hun har inntrykk av at det har blitt mer vanlig å spre bilder og videoer av seg selv, og at barna tenker det er greit fordi «alle gjør det».

- Det er lett å tro at kommunikasjon som foregår mellom to personer, blir mellom disse to. For da blir det enklere å sende bilder som viser mer kropp enn de man legger ut på Facebook eller Instagram. Men man må huske at denne kommunikasjonen ikke er privat. Bilder kan bli tatt vare på og delt i offentligheten. Det er greit å tenke at det man ikke har lyst til å ha på forsida av en avis, bør man ikke legge ut eller dele i det hele tatt, sier Fasting.

Har du fått med deg denne store Messenger-nyheten?

Sender nakenbilder

En av ti ungdommer forteller at de har sendt nakenbilder av seg selv i løpet av det siste året. Det er nesten en fordobling på fire år.

- Vi ser en jevn økning fra 2012 på digital utveksling av nakenbilder mellom ungdommene. Også kommentarer av seksuell art øker, sa seniorrådgiver i Medietilsynet, Thomas Haugan-Hepsø i et tidligere intervju i Adresseavisen.

Av dem som har sendt nakenbilder, sier en fjerdedel av jentene at de har følt seg presset.

Tallene er hentet fra rapporten «Barn og medier», som er utført av markeds- og meningsmålings- instituttet, Centio i Trondheim.