Forrige gang snakket vi med Martin Aasen, som jobber som lystekniker, prosjektleder og avdelingsleder for lyd-, lys-, bilde- og sceneavdelingen i firmaet han jobber for.

Denne gang har vi fått tips om at vi burde snakke med 21 år gamle Adrian Stieng, som ble restaurantsjef allerede som 19-åring!

Slik svarer han på våre spørsmål om jobb og karriere:

Hvor jobber du, og hvilken stilling har du?

- Jeg jobber som restaurantsjef på Ladekaia.

Hvilken utdanning har du?

- Gikk idrettslinja på Strinda videregående skole.

Hvordan fikk du jobben du har i dag?

- Jeg har jobbet på Ladekaia siden restauranten åpnet i 2016. Startet som ryddehjelp på oppvasken og videre til servitør. Mot slutten av 2018, da jeg akkurat var ferdig med videregående, ble jeg spurt om jeg ville ta over som restaurantsjef fra eieren av Ladekaia. Det takket jeg ja til!

I de delene av året hvor det er godt å sitte ute, er Ladekaia en destinasjon for mange ute på tur. Foto: Mariann Dybdahl

Hvorfor valgte du denne bransjen?

- Det startet egentlig mest som en deltidsjobb ved siden av skolen, og fant fort ut at de å jobbe med service og i restaurant var veldig artig. Derfor fortsatte jeg i jobben og tok på meg mer og mer ansvar og prøvde å lære meg så mye som mulig om hvordan ting funket i restaurant -og utelivsbransjen.

Hva var din aller første jobb, og hvor gammel var du da du fikk den?

- Min aller første jobb var på Ladekaia, da jeg begynte der var jeg 17 år gammel.

Hva er den største tabben du har gjort på jobb?

- Den største tabben jeg har gjort er vel den gangen vi hadde et arrangement for en bedrift som skulle ha en kick off. De hadde spesifisert på forhånd at de skulle ha en drink ved navn vodka tranebær. Jeg undervurderte hvor glad de var i den drinken og bestilte for lite vodka og tranebærjuice.

- Jeg måtte dermed, under arrangementet, på en runde på forskjellige butikker og kjøpe mer tranebærjuice. I tillegg hadde vi litt for lite vodka, men fant heldigvis en kasse bak på lageret. Da jeg tok frem den, var det lang kø i baren, og presterer å miste, og knuse, flaskene foran hele køa.

- Heldigvis hadde vi mer enn nok ingredienser til de andre drinkene på barkartet.

Denne drinken sto tydeligvis høyt i kurs på kick off. Foto: Shutterstock

Hva er det som motiverer deg i arbeidshverdagen din?

- Jeg blir først og fremst motivert av fornøyde gjester, som kommer med gode tilbakemeldinger. Samtidig har jeg et fantastisk crew jeg jobber med som jeg lærer av og som motiverer meg til å gjøre min jobb bedre.

Hva er det morsomste du har opplevd i jobbsammenheng?

- Den morsomste arbeidsdagen jeg har hatt, er også den mest hektiske arbeidsdagen jeg har hatt. Det var i 2019, da vi hadde vår årlige sommerfest på Ladekaia. Da inviterer vi ulike artister og har fri inngang til en stor sommerfest. Den dagen var det ekstremt fullt inn til oss, og rett og slett kaos. Dere som jobber i restaurant og uteliv skjønner hva jeg mener med kaos.

- Da gikk køa ut døra konstant i fire timer, med dundrene Chand Torsvik-konsert på anlegget. Jeg sto i baren sammen med to andre kolleger og vi trengte nesten ikke en bestilling for å tappe en ny øl. Ølkranene bare rant og rant. Jeg husker at jeg fikk øyekontakt med de to kollegene mine som sto med meg i baren, og alle tre bare begynte å le over hva vi egentlig sto og drev med, på kafeen vår der vi i utgangspunktet skulle selge kanelboller til småbarnsfamilier.

- Den stemningen på slutten av kvelden, midt på natten da alle gjestene hadde dratt hjem og vi skulle rydde opp og ta oppvasken, husker jeg fortsatt som den artigste stengevakten noen sinne. Alle var dønn slitne og overtrøtte, men humoren og positiviteten var på fult gir.

Med smittevernrutiner på plass, får Ladekaia fortsatt arrangert diverse nå i vinter. Her fra da Ivar Gafseth, Erling Mylius og Tore Johansen fra The Julekalender lanserte eget merke av øl og akevitt på i forrige uke. Foto: Christine Schefte

Hva er den største utfordringen med å være ung i arbeidslivet – og hva er fordelen?

- Da jeg som 19-åring fikk en stilling som restaurantsjef, kom det naturligvis noen utfordringer, men også noen goder. Ulempen var nok at jeg begynte å jobbe med folk som var eldre. Ikke ansatte, men leverandører og andre involverte som man ikke ser på gulvet i en restaurant.

- Jeg måtte nok bevise litt ekstra at jeg fortjente jobben ovenfor dem, og i kontraktsmøter om forskjellige produkter måtte jeg forberede meg ekstra for at de ikke bare skulle overkjøre meg som en «liten guttunge». Dette gikk heldigvis fort over :-)

- Fordelen med å være ung er vel at jeg har en del nye løsninger på ting som de litt eldre kanskje ikke har tenkt på før. Samtidig er nesten alle kollegene mine i lik alder som meg, og jeg tror det er en fordel fordi da skjønner jeg litt mer om hva de ellers driver på med utenfor jobb, som kan ha en innvirkning på arbeidsdagen deres. Jeg tror også at de ansatte får en større følelse av at vi jobber sammen om samme mål, når de vet at jeg og sitter i samme båt som dem, aldersmessig.

Hva er dine beste tips for lykkes i arbeidslivet?

- Å ta de mulighetene man får. Og samtidig, selv om det ikke kreves av deg, vis ekstra interesse for det du jobber med. Om det er på en bensinstasjon, klesbutikk, restaurant eller i banken, så kan man uansett interessere seg litt mer og kanskje får man til slutt det ekstra ansvaret.

Hvor ser du deg selv om ti år?

- Om ti år ser jeg meg selv i en jobb som jeg trives godt i. Hva den jobben er vet jeg ikke enda, men jeg kan se for meg å jobbe med noe av det samme jeg driver med nå. Enten om det er på et hotell, jobbe med restauranter og utelivsplasser, eller sette opp festivaler rundt omkring i Norge. Vi får se. Målet er å ha det mest mulig gøy med jobben min, og fortsette å gi god service til gjester og kunder.

Hvordan har pandemien rammet akkurat din arbeidshverdag?

- Koronapandemien har truffet restaurantbransjen hardt. Og vi har «jobbet rævva av oss» gjennom hele året for å overholde de mange nye reglene som har kommet. Gjennom vår vanlige driftsesong måtte vi, i likhet med alle andre, regulere antall sitteplasser og avstand. Og nå under konsert -og arrangementsesongen vår må vi regulere antall publikum som kan komme.

- Til tross for mye arbeid med dette, gir det en god mestringsfølelse når vi kan se tilbake på at vi har kommet oss bra gjennom dette året. Det hjelper også at gjestene våre vil det beste for oss, og bruker oss når de kan.