Luftkrigsskolens engasjement i kreftsaken kan spores helt tilbake til 1990. Nå ønsker de å gå nye veier for å få større oppmerksomhet rundt sine aksjoner til deres hjertesak. Nemlig Barnekreftforeningen.

- Vi prøver å finne nye og kreative måter å samle inn penger til foreningen, forklarer Espen Stjern (20) til Trd.by.

Han er sjef for Luftkrigskolens første innsamlingsløp av denne typen. Sammen med sjef for Kreftaksjonen Vegard Bergjord (24) og nestkommanderende Mariann Wibe (25), viser han hvor traséen går i området ved Kristiansten Festning.

Løpet starter klokka 11 førstkommende lørdag oger åpent for alle. Både som deltaker og publikum.

Utfordrer nødetatene

I skrivende stund har 99 deltakere fordelt på 23 lag meldt seg på, der elleve av lagene er fra Luftkrigskolen. De har reklamert for løpet og håper å by opp til et skikkelig lokaloppgjør.

- Vi har forsøkt å utfordre brannvesen, ambulansetjenesten og politiet, men vi tror ikke de tør å stille lag. De har i hvert fall ikke meldt seg på, sier kadettene med et glimt i øyet.

- Men det er ikke for sent, fristen for påmelding er fredag 1. juni.

De har også utfordret 132 Luftving på Ørlandet, HV-12 og US Marines på Værnes.

- Så langt har vi fått svar og påmelding fra HV-12, US Marines og Ørlandet, så vi håper dette motiverer nødetatene og andre trondhjemmere til å sende inn en påmelding i siste liten!

Kadettene bak løypa har lagt sin flid i å gjøre løpet artig. Lagene, som består av tre til fem løpere, skal løpe traséen på 400 meter fire ganger. Traséen har ulike utfordringer, som en bakke som definitivt vil få opp pulsen, samt en oppgavestasjon der en må løse både praktiske og teoretiske oppgaver før en får løpe videre.

- Dere gleder dere?

Et samstemt ja kommer fra de tre. Vegard og Mariann deltar på hvert sitt lag, mens innsamlingsløp-sjefen skal sørge for at dagen går som smurt fra sidelinjen.

Håper på 10 000 kroner

Hver deltaker betaler 100 kroner til saken, i tillegg til at arrangørene rigger opp til salg av blant annet kaffe og vafler.

- Alt vi tjener inn går rett til Barnekreftforeningen, uten noen mellomledd, forsikrer Espen.

Alt i alt mener de at 10 000 kroner er et realistisk mål for aksjonsløpet. Så langt i skoleåret har kadettene samlet inn rett i underkant av 155 000 kroner til Barnekreftforeningen. Gjennom hele skoleåret har de flere aksjoner for å samle inn penger.

- For ikke lenge siden gikk vi rundt i sentrum med bøsser og samlet penger. Da fikk vi inn rundt 120 000 kroner, og det er takket være gavmilde trøndere i Trondheim sentrum. Det setter vi veldig stor pris på, sier Vegard takknemlig.

I fjor samlet Luftkrigskolen inn rundt 190 000 kroner. Med tanke på at 2018 knapt er halvveis i gang, ligger de godt an til å slå fjorårets beløp. 80 prosent av det de samler inn går til Barnekreftforeningens forskningsfond og 20 prosent går til Barnekreftforeningen Trøndelag.

Vegard, Espen og Maria gleder seg veldig til løpet lørdag 2. juni klokka 11. Foto: Ina Sand Solli

- Givende arbeid

Eksempler på hva Luftkrigskolens elever har gjort for hjertesaken er mange. De har vært med Barnekreftforeningen på Femundløpet og etablert Camp Luftkrigskolen. Her fikk barna muligheten til å overnatte i en fin, militær setting.

De har også hatt trivselspatruljer til «Gata» på St. Olav, der de leker med barna som tilbringer mye tid på sykehuset. Framover kommer den meget populære Sea-King dagen.

Selv om de alle studerer ved Luftkrigskolen, er arbeidet de gjør for hjertesaken basert på frivillig arbeid ved siden av undervisningen. Som en del av utdanningen ved Luftkrigsskolen, besittes det ulike verv, på lik linje som på sivile høyskoler og universitet. Disse vervene har som hovedoppgave og drifte skolen og lede noen av skolens interesser, som Luftkrigsskolens Kreftaksjon.

- Hvorfor gjør dere denne jobben?

- Vårt motto er at vi prøver å gjøre hverdagen litt lysere for barna, svarer Mariann. Vegard legger til at det er et veldig artig og ikke minst givende arbeid.