Trd.by skrev forrige uke om den nye snapchat-funksjonen som gir deg muligheten til å se hvor dine snapchat-venner befinner seg. Dette er for mange være en kjempespennende oppdatering, men ekspertene advarer.

Advarer mot pedofile

Universitetslektor og ekspert på personvern, Gisle Hannemyr, ved Universitetet i Oslo, forteller at det er mange negative sider ved den nye oppdateringen til Snapchat. Snapchat har en aldersgrense på 13 år, men undersøkelser viser at barn nede i 7-årsalderen bruker applikasjonen.

- Det mest bekymringsverdige er at de som forgriper seg på barn er flinke til å lure seg inn i vennekretsen til barna. Problemet her er at man kan se hvor du er, og når du er der. Det kan oppstå en konkurranse om hvem som har flest venner, og barna blir ukritisk til hvem de legger til. Du er ikke på noen måte beskyttet, sier Hannemyr.

Fare for innbrudd

Hannemyr oppfordrer foreldre til å ta en prat med barna om hva som kan være problematisk med bruken av sosiale media, og følge med på hvilke plattformer barna bruker.

- Venner deler denne informasjonen med hverandre, og mobbing foregår gjerne innad i vennekretsen. Man skal være bevisst på hva man deler, man kan bli oppsøkt av noen som ikke vil deg vel. Sørg for at personverninnstillinger er satt slik at man er restriktiv med hva man deler.

Deling av hvor du befinner deg til enhver tid kan også få følger for hjemmet ditt. Det er enkelt å se hvor og når du er på ferie, og da kartlegge når tid leiligheten står tom.

- Får feil person tak i denne informasjonen din kan du risikere at noen bryter seg inn i hjemmet ditt, sier Hannemyr.

Ikke bare negativt

Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Tobias Judin, poengterer at det ikke bare er negative sider ved den nye oppdateringen.

- Det som er positivt er at du kan velge selv om du ønsker å dele posisjonen din. Du kan dele den med alle vennene dine, eller kun noen få, samtidig som du kan velge å ikke dele posisjonen din i det hele tatt, sier Judin.

Derimot er det flere negative sider ved den nye oppdateringen. Dersom du velger å dele posisjonen din kan det si mye om blant annet vanene dine, hvor du jobber, når du jobber og hvem du besøker.

- Folk kan se om du er sosial, eller om du kanskje sitter mye hjemme - noe som kan være en vond situasjon for enkelte. Barn er ekstra sårbare. Opplever du som barn å sitte mye hjemme, kan dette legges merke til av andre barn, og mobbing kan forekomme, sier Judin.