Det er mange ting vi vet kan forårsake dårlig ånde, men noen har stålånde uansett hvor mye de pusser tennene eller gurgler munnskyll. Forskere tror nå at dette kan skyldes genene, ifølge forskning.no.

«Verdens verste lukt»

Fem barn fra tre land ble undersøkt av en internasjonal gruppe forskere, og det viste seg at alle fem hadde mutasjoner i et bestemt gen. Samtlige hadde høye nivåer av en kjemisk sammensetning som heter metantiol i pusten av blodet. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo har faktisk kåret denne sammensetningen til verdens verste lukt.

I tillegg skaper andre svovelgasser den vonde lukta i munnen. Alle produserer den når man fordøyer mat, men hos folk flest brytes den ned i kroppen, skriver forskning.no. Plages du med dårlig ånde, blir molekylet derimot med blodet inn i lungene, og gassen frigjøres når du puster.

Illeluktende pust hos mus

Forskerne fant ut at det aktuelle genet det er snakk om produserer et protein som kan bryte ned metantiol. Da de fjernet det tilsvarende genet hos mus, resulterte det i høye verdier av de illeluktende svovelgassene.

– Vi stakk ikke nesa vår borti munnen til musene, men vi fant høye nivåer av noen av disse luktskapende kjemikaliene i blodet deres, sier en av forskerne, Kent Lloyd, i en pressemelding fra University of California, Davis.