I over 30 år har LOs sommerpatrulje besøkt unge som har sommerjobb og sjekket at alt er i orden. Denne uka er sommerpatruljen på farta rundt omkring i hele Trøndelag for å snakke med unge sommervikarer, og å sjekke hvilke forhold de jobber under. Trd.by har fått være med sommerpatruljen til Nokas Verdihåndtering i Trondheim.

Følg trd.by på Facebook

Sommervikar? Da bør du være obs på dette

Vokt dem for sommerpatruljen

Siden i går har Pål Sture Nilsen, Tarjei Rognan og Tina Paulsen Stenkløv vandret rundt i Trondheims gater, iført sommerpatruljens gjenkjennelige, røde genser med med en bulldog på, og besøkt alle arbeidsplasser de kommer over.

Markus Flatset (26) og Vegard Skjefstad (24) er begge studenter og sommervikarer hos Nokas Verdihåndtering. De synes det er trygt at sommerpatruljen besøker dem, og selv om de ikke har noe å utsette på egen arbeidsplass, er de kanskje ikke helt klar over rettighetene sine.

Markus og Vegard forteller LOs sommerpatrulje at de er organiserte, men er usikre på hva det innebærer.

- Det er jo veldig bra at de kommer, jeg tror det er flere som jobber under dårlige kår, sier Flatset.

Begge guttene er organisert fra før, men hvorfor har de ikke helt svaret på.

- Jeg har forsåvidt ikke satt meg så mye inn i diverse organisasjoner, så det er greit å få litt mer informasjon, sier Skjefstad.

- Det sto noen folk på stand på dragvoll, da meldte jeg meg inn. Men det var mest på grunn av innboforsikringen, sier Flatset.

Ikke fornøyd på jobb? Da bør du bruke sommeren på å tenke over dette

Sommerpatruljen spør guttene blant annet om kontrakter, arbeidstid, overtid, kameraovervåking, opplæring og hvem som er verneombud. De forklarer hvorfor det er viktig at de vet om rettighetene sine, og hvilke regler som gjelder.

- Folk er ikke veldig opptatt av rettighetene sine, heller pliktene. Men de har gjerne mange spørsmål når vi kommer om alt fra lønn til verneombud og HMS. Det å ha en prat rundt det og gjøre folk bevisst på det, det er veldig nyttig, sier Nilsen.

- Overtid er noe mange synes er vanskelig, sier Stenkløv.

Rekordmange besøk

Med en økning i antall påmeldte patruljedeltakere er det mulighet for at rekordmange bedrifter vil bli besøkt av sommerpatruljen i år. For det meste går det i uanmeldte besøk, men leder på arbeidsplassen vil alltid bli kontaktet for å høre om det er greit at de snakker med noen av de ansatte.

Tina Paulsen Stenkløv, Tarjei Rognan og Pål Sture Nilsen fra LOs sommerpatrulje er noen av de du kan få besøk av i sommer.

- Opplever dere at de ansatte kan ha fått beskjed om hva de skal si dersom dere dukker opp?

- Ikke akkurat det, men vi merker fort hvis ting ikke er helt greit. Vi merker det på hele settingen, og at den du snakker med føler ubehag, sier Nilsen.

- Spesielt hvis sjefen går rundt omkring og det er litt åpent landskap. Det hender seg at vi er på kveldspatrulje når sjefen ikker er tilstede, men da får vi alltid den vi snakker med til å ringe sjefen for å høre om det er greit at vi er der. Da kan jo noen beskjeder bli gitt over telefon om hva de bør si og ikke si, men det tyder vi ganske godt. De fleste er ærlige uansett, i hvert fall når de hører at det er mest statistikk og slike ting vi spør om, sier Stenkløv.

50 brudd i fjor

Av 350 bedrifter som ble besøkt i Sør-Trøndelag i fjor, ble det avdekket 50 brudd. Sommerpatruljen anbefaler alle unge å organisere seg, og å snakke med de som ikke er organisert på arbeidplassen for å få de til å forstå viktigheten av det dersom det skulle oppstå et problem.

- Man står ikke lenger med lua i hånden når man oppsøker arbeidsgiver, man er like mye verdt som arbeidstaker. Det er altfor ofte en misoppfatning mellom arbeidsgiver og arbeidstaker om at man er motparten, men i 364 dager i året er man jo samarbeidspartnere. Begge parter er opptatt av å ha trygge og gode arbeidplasser, sier Nilsen.

Trøndere får ikke nok av silikon og botox