Saken om Andrea Voldum (21) som skal ha blitt gjengvoldtatt av tre menn har skapt stort engasjement etter at de tre mennene ble frifunnet i retten. Mandag ble det også arrangert demonstrasjon for rettssikkerhet for kvinner i flere norske byer, som en reaksjon på dette.

Etter dette navnga 21-åringen mennene, og sier selv at hun står for det hun har gjort. Det har vært flere diskusjoner rundt om dette er greit eller ikke.

– Jeg la ut navnene deres fordi jeg skulle opplyser venner og venners venner om disse. That's it. Jeg la det ikke ut for å ta hevn, det var bare for å opplyse at disse er farlige menn. Jeg vil ikke at andre skal oppleve det samme som jeg har gjort, sier hun til TV2.

Følg trd.by på Facebook

Nesten 10.000 likes

En av kommentarene på TV2 sin Facebookside har fått spesiell oppmerksomhet. Hilde Melhus fra Framverran i Inderøy skrev denne kommentaren:

«Har hun ikke lov til å fortelle hvem hun har hatt sex med? For ifølge rettsstaten er hun ikke voldtatt....».

Foto: Skjermdump fra TV2 sin Facebookside

Kommentaren har fått nesten 10.000 likes, og flere har sagt seg enig i det hun skriver. Selv sier Melhus til Side2 at hun ikke hadde regnet med den massive responsen på kommentaren.

- Det er selvfølgelig hyggelig at så mange liker kommentaren. Det hadde ikke vært like hyggelig om det hadde vært samme mengde negativ respons. Det har vel noe med at den viser det absurde med hele saken, ironien i det er så tåpelig, sier Melhus til trd.by.

KRIPOS PÅ TWITTER: - Vilde fra Skam har rett

- Jeg ble veldig sint

Da hun skrev kommentaren hadde hun nylig lest et sted at de vurderte å anmelde Voldum for å ha skrevet navnene deres på Facebook, noe som gjorde henne sint og oppbrakt.

- Det er mange følelser en slik sak kan bringe fram i folk. At noen som er dømt til å betale erstatning til en person for mest sannsynlig å ha voldtatt henne, men ikke blir dømt for voldtekt da de mener det er frivillig sex. At personen ikke kan fortelle hvem hun har vært på nachspiel med og hatt sex med for at det setter dem i et dårlig lys synes jeg er absurd, sier hun til trd.by.

Mandag møtte flere tusen opp rundt omkring i Norge for å støtte Andrea, og demonstrerte for rettssikkerhet for kvinner. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Hun har i etterkant mottatt flere positive meldinger på Facebook fra folk som er enige med henne.

- De er enige i at denne saken har klart å vise veldig tydelig at kvinners rettssikkerhet etter en voldtekt er altfor dårlig, forteller Melhus.

«Skam» fikk flere unge til å søke hjelp

- Les Vær varsom-plakaten

Flere andre har også navngitt overgriperne og meddommerne, noe generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener kan være skremmende.

-  Her er det en tydelig forskjell mellom redigerte og sosiale medier. Redigerte medier navngir i saker om klanderverdige og straffbare forhold ut fra et berettiget informasjonsbehov hos folk. Mitt inntrykk er at offentliggjøring i sosiale medier hos flere var motivert av hevn og gapestokk. Det er helt grunnleggende i redigerte medier at identifisering basert på hevn og gapestokk aldri skal skje, sier Løken Stavrum til Nettavisen.

Hun anbefaler alle som poster i sosiale medier til å lese Vær varsom-plakaten, og legger vekt på at punktet om identifisering er det lengste.