«Hvis vi fortsetter som vi gjør nå, vil det innen 2050 være mer plast enn fisk i havet».

Denne setningen gikk «viralt» i 2016, og siden har det blitt gjort diverse tak verden over for å redusere plastbruken og finne på nye løsninger.

Ett av disse tiltakene har vært å kutte ut plastsugerør, og bytte de ut med nedbrytbare papirsugerør, og nå har McDonald’s omsider slengt seg på bølgen.

Kutte ut all plast innen 2025

– Byttet vi nå gjør fra plastsugerør til papirsugerør er et steg på veien for å være en del av løsningen om å drive mer bærekraftig, sier Pia Mellbye, daglig leder for McDonald’s Norge.

Overgangen til papirsugerør gjør at fast food-kjeden kutter ut over 20 millioner plastsugerør i året. De har også erstattet plastlokkene på McFlurry-isen.

På sikt planlegger McDonald’s å kun bruke bærekraftig emballasje innen 2025.

Men er egentlig papir noe bedre?

Likevel, som Folkeopplysningen refererer til, har danske forske utarbeidet en rapport som påpeker at det å bruke handlenett av bomull slettes ikke er et supert, miljøvennlig alternativ. Når bomullen dyrkes, plukkes, bearbeides og transporteres, blir det brukt store mengder vann og kjemikalier. Dette gjelder både økologisk og konvensjonell bomull.

Når det gjelder papirposer, påpeker programleder Andreas Wahl i Folkeopplysningen at blekede papirposer faktisk er mindre miljøvennlig enn en plastpose. De ublekede papirposene er derimot bittelitt bedre. Men ser man på flere klimaaspekt, er det slik at én papirpose har samme miljøavtrykk som hele 43 plastposer.

Ikke alene

McDonald’s er ikke alene om å velge grønt. H&M har siden før jul kun hatt papirposer. Kiwi og diverse Coop-butikker tilbyr papirposer i stedet for plastposer.

Kiwi er blant de som har fått papirposer som alternativ til plastposer. Foto: Magnhild Mostad

Butikksjef ved Kiwi på MagasinBlaa i Stavanger, Carola Zetterberg, forteller at det fortsatt går mest plastposer.

– Vi gir jo alltid kundene valget, men folk flest velger fortsatt plast.

Men selv er butikksjefen veldig positiv til at Kiwi, og flere, tar tak.

– Jeg er jo svensk, og ser at Norge henger litt etter - i Sverige har vi hatt papirposer som alternativ lenge. Og de er jo så gode for storhandel også! Så når vi fikk dem i butikk her tenkte jeg «Yes! Endelig!», avslutter Zetterberg og ler.