Drar du ofte til Sverige for å kjøpe snus? Da kan det hende at de snart blir tomme for ditt favorittmerke.

Lik trd.by på Facebook

En lovendring i Sverige som skal innføres innen 20.mai kan nemlig føre til tomme snushyller i svenske butikker, skriver svenske Aftonbladet.

Nye bokser

Nå er svenske tobakksprodusenter fortvilet over at myndighetene har pålagt de å endre forpakning innen 20.mai.

De nye retningslinjene for snusbokser skal nå tilpasses EUs tobakksdirektiv og få merkinger både undersiden og på siden av boksen.

Teksten er liknende den som allerede finnes på sigarettpakker i Sverige og i Norge. Fabrikantene får heller ikke opplyse om hvor mye nikotin snusen inneholder.

Før var 85 prosent av snusen som ble solgt i Norge løssnus. Det har endret seg!

Det fører til at snus som allerede er produsert må trekkes tilbake for endringer på boksen, og snusprodusenter mener de har fått for kort frist.

- Man må kanskje bare begynne å hamstre sitt favorittmerke med en gang så man ikke risikerer å gå fri i en overgangsperiode, sier kommunikasjonssjef for Swedish Match, Patrik Hildingsson, til Aftonbladet.

Kan bli tomt

Innen 20. mai må forpakningene være oppdatert, men bokser med gammel merking som er på lager i butikk 20. mai, får selges et år.

Genial oppfinnelse: Denne snusboksen låser seg når du snuser for mye

Det hjelper imidlertid lite for produsentene og forbrukerne, skal vi tro svenskene. Hele fem millioner bokser blir produsert hver eneste uke.

- Jeg har aldri vært med på et liknende tilfelle der noen tvinges til endringer på tre uker. Det er umulig å gjennomføre omstillingen på denne tida når det gjelder markeringen av forpakninger, sier Hildingsson, og referer til at alt materiell må lages på nytt.

Produsentene frykter dermed det blir tomt for snus når lovendringene trer i kraft, og da vil det trolig gjelde grensebutikker også.

GLAD-SAK: Færre unge snuser og røyker

Vil du slutte? Slik blir du snusfri på en måned